6 års garanti på cykler
100% samlet ved levering
4.7 stjerner på TrustPilot

Valg af racercykel – hvilken en skal man vælge?


Står du med lysten til at prøve kræfter med landevejscykling, men har ingen racercykel? Eller vil du gerne opgradere din nuværende racer? Så skal der selvfølgelig en ny jernhest til!

Men… det kan være lettere sagt end gjort, at finde den helt rigtige racercykel. For markedet vokser og vokser, og der kommer konstant nye cykler, komponenter, mekanismer og teknologier.

Vi vil prøve at komme med lidt tips og anbefalinger til, hvad vi mener du burde gå efter – alt efter dit behov til en landevejsracer!

Hvilken racercykel skal jeg vælge?

Fart, komfort eller en kombination?

Som med alt andet, når vi snakker cykling – Så er det vigtigt at gøre op med sig selv, hvad ens ønske/formål med cyklingen er.

Dit behov for hvad cyklen skal kunne, bør nemlig være afgørende for dit endelige valg. En racercykel kommer i mange forskellige udgaver og til hver deres formål.

Derfor vil man støde på termer og cykeltyper såsom: AeroEnduranceRaceCross og Gravel.

Cross og Gravel kan man godt kategorisere for sig selv, hvilket man også vil opdager i sine søgninger. Det kan du læse mere om i vores artikel: ”Hvad er en gravel bike?”.

Til gengæld er aero, endurance og race de 3 typiske typer af cykler, der kan kategoriseres som en landevejscykel. 


Racercykel typer

Race – Også kaldt letvægts racercyklen, er den måske mest velkendte type landevejscykel (sammen med Endurance cyklen), som man vil støde på.

Kendetegnet på en race racercykel er, at den har funktioner fra både aero og endurance cyklerne. Det gør race cyklen super alsidig og egnet til de fleste udfordringer, du vil møde landevejen.

På en letvægts racer, vil du kunne klare alt lige fra flad vej, til bakkerne og det mere ujævne terræn, som eksempelvis brosten.

Med en race racercykel får du ikke samme komfort, som med en endurance. Men du får dog mere, end hvis det var en aero racer.

Til gengæld er race racercyklen mere stiv i rammen end en endurance, men mindre end en aero.

En af fordelene ved en letvægts racer, er forholdet mellem stivhed og vægt. Til forskel for en aero cykel, er rørprofilen på en race-ramme mere slankt og mindre, hvilket giver den lavere vægt.

Her ses de forskellige Race-modeller, fra de 4 største mærker vi har i sortimentet:

Race racercykel modeller

Aero – Støder du på en aero racercykel i din søgning, er du ikke i tvivl om at den lavet for optimal aerodynamik.

Cyklen er og ser nemlig superstiv ud i sit stel. Kendetegnet på en aero cykel, er oftest et meget smalt og et strømlinet design, med et helt lige toprør. Mange kalder det også for et ’aggressivt’ udtryk.

Rørene på en aero cykel kræver typisk mere materiale i produktionen, hvilket også afspejler sig i vægten. En aero racer er tungere end en letvægts racercykel. Og det er til trods for, at de ligner hinanden på geometri og specifikationer.

Installationen af kabler oftest også integreret i cyklen. Dvs. at kablerne er gemt væk inde i rammen. For selv lidt ledninger, må ikke påvirke aerodynamikken!

Samtidig kommer en rigtig aero cykel ikke med fælge der har en bredde under 50 mm. Som minimum!  

Her ses de forskellige Aero-modeller, fra de 4 største mærker vi har i sortimentet:

Aero racercykel modeller

Endurance/Komfort – En endurance racercykel er som navnet antyder, til rytteren som søger flest mulige kilometer på cyklen, og samtidig gerne vil have mest mulig komfort.

Til forskel for både race og aero racercyklen, er vægt ikke en lige så stor faktor. På en endurance racercykel, handler det nemlig mere om at den skal være komfortabel, robust og holdbar.

Ramme-konstruktionen for en endurance cykel, gør den meget stabil. Som tillæg til dette, er flere af de større mærker som eksempelvis, Specialized, begyndt at montere affjedringssystemer i deres endurance cyklers rammer.

Hvis man f.eks. tager deres Roubaix, kommer den både med mindre affjedring i sadelstangen og i forgaflen. Formålet er at give rytteren den mest komfortable tur muligt, på de ujævne landeveje. 

Derudover kommer endurance racercyklerne også med rammer, som gør det muligt at montere bredere dæk. Med bredere dæk opnår man mere komfort, da man kan køre med et lavere dæktryk, som ikke giver lige så mange hårde stød op igennem cyklen.

På en endurance cykel vil man også sidde mere oprejst, end ved en race- og især aero cykel. Det giver mindre belastning på ryggen, skuldrene, nakken og baglår.

Cykelstyret på endurance cyklerne er også bredere, for at skabe mere stabilitet. 

Her ses de forskellige Endurance-modeller, fra de 4 største mærker vi har i sortimentet:

Endurance racercykel modeller

Klar til det store valg?

Hvis du står som førstegangskøber, eller stadig er ret ny indenfor cykelsporten og skal til at købe en ny racercykel, men ikke hvad du skal vælge? Så anbefaler vi at gå med en endurance racercykel!

Der er ’Value-for-money’ og du vil få den bedste oplevelse på cyklen. Fra starten af! Det er specielt set i forhold til, at man som ny bør prioritere komfort og holdbarhed + at få en masse kilometer i benene.  

Du kan også gå efter en race racercykel, men det vil dog være ærgerligt at bruge de flere penge på en race racercykel, end en endurance, hvis ikke du bliver bidt af landevejscykling. Du vil nemlig opleve at priserne oftest er dyrere på både race- og aero cyklerne.

Det skyldes primært rammens materiale (carbon), men i den grad også komponenterne på cyklen. Jo nyere og bedre udstyr, desto højere bliver prisen. Hvis du gerne vil læse lidt forskellen på komponenter, kan du se mere her i vores guide om Shimano geargrupperne.  

Hvis du er på markedet for at lede efter en opgradering, fordi du vil prøve kræfter med løb og/eller decideret ræs – Så burde man kigge efter en race eller aero racercykel.

Herhjemme på de danske landeveje, egner begge typer racercykler sig godt. Vi har ingen bjerge og derfor begrænset med højdemeter, hvilket taler for en aero cykel. Dog har vi en masse ujævne veje og småstier, som passer en race cykel meget bedre.

Synes du en ny cykel er for stor en opgradering, men egentlig bare kan nøjes med nyt udstyr og komponenter? Så har vi heldigvis også en masse af dette i vores reservedele sektion!

 

Kom ned og prøvekør en racercykel!

Hvis du stadig er i tvivl om valget imellem de forskellige typer af racercykler, kan vi måske hjælpe dig!

I vores MEGASTORE på Slotsherrensvej 103, i Vanløse, har vi over 1500 m2 butik, fyldt med nye cykler, og cykler på tilbud.

Vi har racercykler i både herre og dame modeller. Så du må endelig ikke tøve med at komme ned forbi, hvis du gerne vil prøve de forskellige racere, inden du tager dit valg.

Det giver en god sikkerhed for, at du får størst mulig glæde for din nye racer, så snart du kommer ud på landevejen!

Hvis du har brug at blive 100% køreklar, har vi også en masse udstyr og beklædning på lager. Så kom endelig også forbi, hvis du mangler en ny racer cykelhjelm.

-4%
1 STK. TILBAGE

Cannondale SuperSix EVO Carbon Disc Ultegra 2022 - Hvid

35.499 kr.​

36.999 kr.​

1 STK. TILBAGE

Giant TCR Advanced 1 Disc-Pro Compact 2022 - Sort/Grå/Sølv

22.499 kr.​

22.499 kr.​

1 STK. TILBAGE

Giant Liv Langma Advanced 2 Disc 2022 - Lilla

18.499 kr.​

18.499 kr.​

1 STK. TILBAGE

Giant TCR Advanced 0 Disc-Pro Compact 2022 - Grå

31.999 kr.​

31.999 kr.​

1 STK. TILBAGE
🔥 NYHED

BMC Teammachine SLR01 FIVE 2023 - Grå

58.499 kr.​

58.499 kr.​

1 STK. TILBAGE

Giant Defy Advanced 2 2022 - Blå

18.499 kr.​

18.499 kr.​

1 STK. TILBAGE

Giant Liv Avail Advanced 1 2022 - Blå

21.999 kr.​

21.999 kr.​

ELEKTRONISK GEAR
1 STK. TILBAGE

Specialized S-Works Roubaix RED eTAP AXS 2021 - Grøn

93.999 kr.​

93.999 kr.​

1 STK. TILBAGE
🔥 NYHED

BMC Roadmachine FOUR 2023 - Brun

39.499 kr.​

39.499 kr.​

ELEKTRONISK GEAR
1 STK. TILBAGE

Specialized Aethos Comp - Rival eTap AXS 2022 - Lyserød

44.999 kr.​

44.999 kr.​

ELEKTRONISK GEAR
1 STK. TILBAGE

Scott Addict RC 15 2022 - Sort/Grå

48.999 kr.​

48.999 kr.​

ELEKTRONISK GEAR
1 STK. TILBAGE

Scott Addict RC 30 2022

35.999 kr.​

35.999 kr.​

1 STK. TILBAGE

Giant TCR Advanced 2 Disc-Pro Compact 2022 - Grå

18.499 kr.​

18.499 kr.​

-15%
FÅ TILBAGE

Bianchi Via Nirone 7 Alu 105 22g 2022 - Sort

10.624 kr.​

12.499 kr.​

-15%
FÅ TILBAGE

Ridley Fenix SLA Disc 105 Mix 2022 - Grå

15.299 kr.​

17.999 kr.​

-16%
1 STK. TILBAGE

Giant Avail AR 2 2021 - Blå

7.895 kr.​

9.399 kr.​

1 STK. TILBAGE

Cannondale CAAD Optimo 3 2022 - Sort

8.799 kr.​

8.799 kr.​

ELEKTRONISK GEAR
1 STK. TILBAGE

Scott Addict RC 15 2022 - Grøn

48.999 kr.​

48.999 kr.​

1 STK. TILBAGE

Specialized Allez 2022 - Sort

8.699 kr.​

8.699 kr.​

1 STK. TILBAGE

Cannondale CAAD Optimo 1 2022 - Rød

12.099 kr.​

12.099 kr.​


Andre gode relevante artikler til dig 👇


Cykelexperten.dk