6 års garanti på cykler
100% samlet ved levering
4.7 stjerner på TrustPilot

De uskrevne regler - sådan bliver du lirens på cyklen 😎


Det skal ikke være nogen hemmelighed, at for mange ryttere anser de cykling som en slags religion. Siden cyklen gjorde sit indtog som konkurrenceform i slut 1800-tallet, har sporten og alt omkring sporten, været i bragende udvikling.

For udover en kæmpe udvikling i teknologier og mekanismer på cyklerne, er appeal og udseende også blevet ualmindeligt vigtigt. Især hos den almene rytter – For man skal være lirens!

At være lirens i cykelsporten - de uskrevne regler

Lirens og ulirens / Rigtigt eller forkert

De fleste ryttere som i dag dyrker cykling, er uden tvivl stødt på udtrykket: Lirens.

Oversat til ’dansk’ betyder ’lirens & ulirens’ i cykelverdenen – Om noget er rigtigt eller forkert omkring ens udseende og opførsel, både af og på cyklen.  

Diskussionen omkring hvad der er rigtig og forkert, kan være uendelig fra rytter til rytter. Men ikke desto mindre, er der over årene blevet lavet en masse udskrevne regler indenfor cykling, som mange steder går igen og igen.

At være en lirens rytter

Det kan være et følsomt emne at skrive om, da det at være lirens kan, og bliver, defineret på så mange forskellige måder, fra rytter til rytter.

Som Bjarne Riis eksempelvis sagde til TV 2: ”Nogle gange siger vi ”hellere se godt ud end at køre stærkt”. Det skal spille. Cyklen skal være lirens og toptrimmet”.

Det er altså især ens appeal og valg af cykeltøj, som er med til at definere om man er lirens eller ej. En af de største og måske vigtigste ting man skal huske som en lirens rytter, er: Hvide sokker! Efter flere års traditioner, er den hvide sok på cykelrytteren bare blevet en form for must. Sokkerne skal være hvide, og vi snakker selvfølgelig ikke tennissokker. Det er et kæmpe No-Go! Nej, cykelstrømper. Hvide cykelstrømper.

Tøv ikke - vi har masser af hvide cykelstrømper på lager 👇

-78%
1 STK. TILBAGE
OUTLET - SKAL VÆK

Alé Sokker Sommer, Hvid

129 kr.​

129 kr.​

-54%
OUTLET - SKAL VÆK

Alé Sokker Sommer - Lavankel, Hvid

59 kr.​

129 kr.​

-54%
OUTLET - SKAL VÆK

Alé Sokker Q-Skin - Højankel, Hvid

59 kr.​

129 kr.​

-30%
FÅ TILBAGE
OUTLET - SKAL VÆK

Alé Dots Sokker Sommer - sort/hvid

159 kr.​

159 kr.​

-20%

Giro Sokker HRC TEAM 15 cm ankel - Hvid

149 kr.​

149 kr.​

1 STK. TILBAGE

Giro Comp Racer Sok - Hvid

99 kr.​

99 kr.​

1 STK. TILBAGE

Fingerscrossed Super Light Sokker - Hvid

149 kr.​

149 kr.​

1 STK. TILBAGE

Fingerscrossed AERO Sokker Logo - Hvid

189 kr.​

189 kr.​

1 STK. TILBAGE

Fingerscrossed Sokker Rolling Harmony - Hvid

149 kr.​

149 kr.​

1 STK. TILBAGE

Fingerscrossed Sokker Stripes - Hvid/Neon

149 kr.​

149 kr.​

FÅ TILBAGE

Fingerscrossed Sokker Classic - Hvid

149 kr.​

149 kr.​

FÅ TILBAGE

Fingerscrossed Sokker HELL YEAH 2.0 - Hvid

149 kr.​

149 kr.​

Assos Poker Socks No.8 - Hvid

149 kr.​

149 kr.​

-34%
1 STK. TILBAGE
OUTLET - SKAL VÆK

Assos Sokker MonogramSock EVO8, Hvid

119 kr.​

119 kr.​


Men udover ens appeal og tøjvalg, har det at være lirens, også noget at gøre med din kørerstil på racercyklen. For det er ikke nok, bare at se godt ud i tøjet. Man skal også kunne bære det på cyklen.

”Det værste, der kan ske for en cykelrytter, er, at han er/hun er ’ulirens’. En der sidder som en sæk kartofler, er absolut ’ulirens’”, sagde Bjarne Riis til TV 2 og fortsætter:

”Det er traditioner og uskrevne regler, som har været i cykelsporten i rigtig mange år. Det har noget at gøre med fascinationen og stilen, som cykelsporten har haft”.

Og disse uskrevne regler er der mange af… vi har forsøgt at tage et kig på nogle af dem!

De uskrevne regler i cykelsporten 

Listen kan være ualmindelig lang, alt afhængig af hvem du spørger. Men trods alt, findes der mange regler som går igen. Vi har taget lidt eksempler ud her, for at give en idé om hvad disse regler indeholder.

1. Hvide strømper

Den måske vigtigste og mest nævnte regel er, at du ALTID skal rulle med hvide strømper. Ingen andre farver virker, nej. Hvid og kun hvid. Hvis du virkelig skal strække den, er det okay med et lille logo… på den hvide sok!

2. Altid hjelm

Foruden de hvide strømper, er denne her regel den vigtigste. Husk altid cykelhjelmen. Og som et lille plus, findes der nu også et hav af lirens hjelme – Så på med den

3. Antallet af cykler

Der er ingen begrænsninger for, hvor mange cykler du må have. Jo flere desto bedre! Vi anbefaler dog, at du lige rådføre dig med den bedre halvdel derhjemme, ellers kan det blive grimt (vi kender dog nok desværre svaret!). Men +1 cykel er altid godt!

4. Stramt er godt

Cykeltøjet skal altid være stramt og sidde dejligt tæt på kroppen.

5. Korte ærmer og lang buks. Niks!

Et absolut no-go er at tage ud på cyklen i korte ærmer og lange rør. Puha. Man må kun gøre det omvendt: Lange ærmer og korte rør.

6. Bageren

Det er altid okay at svinge ind forbi bageren på sin cykeltur. Uanset om det er planlagt eller ej. Romkugler og studenterbrød – Intet over, intet under for en rytter.

7. Kør pænt og ordentligt

Kør pænt og opfør dig ordentligt i trafikken. Bliv aldrig ophidset, men ignorér det i stedet, hvis bilisterne kører uhensigtsmæssigt og dytter. Et lille vink og tommel op, er meget mere værdsat.

Derudover der også regler som: Ventiler er altid uden hætte og kransBleg krop, med undtagelse af ansigtet, på benene og armene (er du rigtig god, har du også en lille solbrille ’tan-line’) – Barberede ben, året rundt osv.

Cykling er for alle!

På trods af, at der måske er en masse derude som siger, ’hvad der er rigtigt og forkert’, skal man bare altid huske: At det er dig og din cykel. Intet andet betyder noget.

Det handler om at nyde sporten og det man oplever på cyklen. Komforten og hvad der virker for en, kan man kun selv bedømme. Derfor er det også vigtigt at tage al snakken om ’lirens & ulirens’ med en grant salt.

Selvfølgelig er det altid rart at se godt ud, selv i ”lycra”, men derfor skal man ikke lade andre bestemme hvordan man iklæder sig til cykelturen. Din komfort og køreoplevelse, skal og burde altid betyde mest.

Men… det er altid er lidt sjovere at være mere lirens, end sin makker ude på turen 😉

Vi håber du får en fantastisk tur på cyklen, og kommer til at se knald godt ud samtidig.

Rigtig god tur!


Andre gode relevante artikler til dig 👇


Cykelexperten.dk