6 års garanti på cykler
100% samlet ved levering
4.7 stjerner på TrustPilot

Sådan kører du hurtigere på racercykel


Guide til hvordan du øger farten ved hjælp af udstyr

Sådan cykler du hurtigere på racercykel

De fleste der kører racercykel når ind i mellem et punkt, hvor det gerne må gå en smule hurtigere. Det er let at lade sig rive med af racercykeloplevelsen, og med masser af lækkert udstyr at vælge fra kan du hurtigt finde et sted eller to, hvor du kan gøre dine gennemsnitshastigheder endnu bedre.

Formen er selvfølgelig det første og vigtigste sted at starte ét sted at starte, men på et tidspunkt at formkurven går i stå - derfor gennemgår vi i denne guide det udstyr og de komponenter du med fordel kan kigge på og overveje, hvis du gerne vil køre hurtigere på din racercykel.

Kort fortalt - sådan kører du hurtigere på racercykel

Din racercykel og dens komponenter

Carbon vs aluminium

Det første du kan gøre, når du gerne vil have mere fart på landevejene, er at tage et kig på din cykel og dens komponenter. Kører du eksempelvis på en racercykel af aluminium, er det værd at overveje muligheden for at opgradere til én af carbon. Cykler i kulfiber er både lettere, stivere og mere komfortable end dem af aluminium. Prisen er ofte også højere, men der er markante fordele at hente i cykler af carbon.

Vægt og stivhed er altafgørende i cyklingens verden. Derfor vil carboncyklen også være en markant opgradering fra den blødere og tungere aluminiumscykel. Med carbon kan producenterne forme cyklens stel som de ønsker det, så cyklen får lige netop de egenskaber man som rytter har brug for. Materialet er dyrere, og det er sværere at konstruere stellet, derfor er prisen også højere på end carbonracer end den er på én af aluminium.

Vægten på en carbonracer kan være markant lavere end på end aluminiumscykel, og det er hér du første gang mærker forskellen de to materialer. Når du herefter tager din første tur på cyklen, vil du også hurtigt kunne mærke at carbon-modellerne både er stivere og mere komfortable end aluminiums-alternativerne.

-19%
BF AFTERPARTY 🎉

Look 765 Optimum Ultegra 2019 - Hvid (str. Large)

16.999 kr.​

20.999 kr.​

GRAVEL
ELEKTRONISK GEAR

Scott Addict Gravel Tuned 2022

69.999 kr.​

69.999 kr.​

ELEKTRONISK GEAR

Scott Plasma RC Pro 2023

86.999 kr.​

86.999 kr.​

-15%
BF AFTERPARTY 🎉

Scott Addict 40 2023

16.149 kr.​

18.999 kr.​

SCOTT Addict RC 15 2021

43.999 kr.​

43.999 kr.​

GRAVEL

SCOTT Addict Gravel 20 2021

23.999 kr.​

23.999 kr.​

Scott Addict RC 20 Disc 2019

26.999 kr.​

26.999 kr.​

UDSTILLINGSMODEL

SCOTT Addict 10 2021 (Udstillingsmodel)

21.999 kr.​

21.999 kr.​

ELEKTRONISK GEAR

Scott Foil RC 10 2022

49.999 kr.​

49.999 kr.​

-15%
BF AFTERPARTY 🎉
ELEKTRONISK GEAR

Scott Contessa Addict SE 2023

37.399 kr.​

43.999 kr.​

Vælg den rette cykeltype

Racercykler fås i flere forskellige udformninger - nogle hurtigere end andre. Generelt skelner man mellem tre forskellige typer: komfort, race og aero. Komfort betegnes almindeligvis som den langsomste af de tre, med større fokus på en komfortabel køreoplevelse end på fart. Allround er en cykel du kan benytte til stort set alt, den er hurtig på flad vej, op ad bakke, og på nedkørsler. Det er denne type cykel de fleste professionelle cykelryttere benytter, da den kan benyttes overalt og altid giver dig masser af fart.

Aero-racercyklen er muligvis den hurtigste af de forskellige racer typer. Den er designet med fuldt fokus på aerodynamik og maksimal stivhed og giver brugeren de bedste betingelser for at køre hurtigere på flad vej. Aero-racere er dog tungere og styrer en smule ringere end de andre racer typer. Denne type cykel benyttes derfor sjældent i bjerge eller på tekniske nedkørsler og ruter.

Hvis du gerne vil køre hurtigere på racercykel er det værd at overveje hvilken type racercykel der passer dig bedst. Tænk over hvor du benytter din cykel, og hvilke egenskaber du ønsker fra den. En aero-racer med masser af fart på, kan eksempelvis lyde helt vild attraktiv. Men hvis du ikke føler dig tilpas med en meget liggende position er cykeltypen muligvis ikke den bedste for dig. Find en racercykel du både føler dig komfortabel på og hvor du kan træde godt igennem.

Gear, bremser og hjul

Cykel hurtigere med gode gear, bremser og hjul

En anden faktor du bør være opmærksom på, når du vil køre hurtigere på racercykel, er det udstyr der sidder på cyklen. Særligt cyklens geargruppe har stor indflydelse på de egenskaber der kendetegner en racercykel. Geargruppen har betydning for hvor effektivt dine gear skifter, mens gruppen også har indflydelse på cyklens samlede vægt. Geargruppens kvalitet har stort betydning for cyklens pris, da der er markante forskelle at mærke fra den ene gruppe til den anden.

Kører du racercykel anbefaler vi som udgangspunkt at du som minimum sigter efter Shimanos 105-geargruppe eller tilsvarende. Denne gruppe er kendetegnet af både lav vægt og et hurtigt, præcist gearskifte, så du får den bedste oplevelse på din cykel. Prøv gerne et par forskellige geargrupper, så du får en idé om hvad de forskellige modeller kan, og hvorfor der er så store prisforskelle på dem.

Geargruppen er tit en samlet betegnelse for gear og bremser. Vælger du en geargruppe af god kvalitet, er du altså også sikret bremser af lignende kvalitet. Bremserne har ikke lige så stor betydning for hvor hurtigt du kan køre på din cykel, men har indflydelse på hvor effektivt den bremser. Bruger du din racercykel til konkurrence, er det eksempelvis vigtigt at kunne bremse hurtigt og med stor sikkerhed - her kan det være en idé at sigte efter cykler med skivebremser, en bremsetyper der bliver mere og mere udbredt som cyklerne udvikles.

Få mere fart på racercyklen med nye hjul

Et godt hjulsæt betegnes af mange som den nemmeste opgradering at lave på en racercykel. Hjulsættet har betydning for et væld af forskellige faktorer, og kan gøre en verden til forskel på din racercykel. De fleste cykler kommer fra start med et sæt glimrende aluminiumshjul. Hjulsættet er sjældent særlig hurtigt, men fungerer fint til træning og motion. Du kan derfor hurtigt opgradere din cykel med et bedre hjulsæt.

Et rigtig godt hjulsæt kan koste mange penge, men fordelene er mange, og du vil uden tvivl mærke en markant forbedring i farten på din racercykel. Et godt hjulsæt vil ofte være med fælg af carbon, for lavere vægt og bedre aerodynamik. Du vil kunne vælge mellem fælge af forskellig dybde, så du eksempelvis kan få et sæt med høj fælg, der kører hurtigt på flad vej men er en smule tungere, eller et sæt med mindre fælg der er lettere og kører hurtigt både op og ned. Egerne vil være af bedre kvalitet, så du er sikret et stivere hjul, der giver ekstra fart og bedre styreegenskaber. Hjulenes nav vil også være en hel del bedre end de standard hjul, der sidder på cyklen fra start.

Ligesom det er tilfældet med racercykler, er der masser af hjul at vælge fra, og udvalget kan for nogen være overvældende. Giv os gerne et kald på telefon eller send os en mail - så hjælper vi meget gerne med at guide dig i den rigtige retning, så du kan køre hurtigere på racercykel.

Hold dit udstyr ved lige

Vedligeholdelse af din racercykel holder den hurtig

Din cykel er lynende hurtig og du føler dig godt tilpas på den. Herfra handler det i høj grad om at vedligeholde dit udstyr, så det bliver ved med at yde på højeste niveau i lang tid fremover.

Det kan godt være du kun benytter din cykel i sommermånederne, og helst kun i tørvejr. Men din cykel samler stadig støv og småsten fra vejen, som i det lange løb kan få stor indflydelse på materiellets ydeevne. Småsten i kæden og gearet øger sliddet markant, sænker din fart, og skaber behov for tidligere udskiftning. Med jævnlig rengøring holder du din cykel i topform, og sørger for at du får det maksimale ud af dit udstyr i mange år.

En rengøring behøver ikke at tage flere timer, men kan klares med en hurtig vask af cyklen, affedtning af kæde og tandhjul, og smøring påny derefter. Processen er hurtigt overstået når du først har prøvet det et par gange, og din cykel værdsætter den gode behandling.

Husk kun at benytte kædeolie specifikt udviklet til cykler. Mange benytter andre smøremidler som kan findes i eksempelvis supermarkedet eller trælasten, men et godt smøremiddel er guld værd for din cykel og dens levetid. De bedste produkter smører effektivt, mindsker friktion, og samler mindre snavs så du slipper for alt for hyppig rengøring.

En anden vigtig faktor er at holde dine dæk ordentligt pumpet. På siden af dækket finder du det anbefalede dæktryk der både sikrer dig gode køreegenskaber og den rette komfort. Har dit dæk for lidt eller for meget tryk, mister du både fart, din cykel styrer dårligere og belastningen på køretøjet mindskes markant. Sørg derfor for at holde dine dæk pumpet til det rette dæktryk, så du kører både hurtigt og føler dig tilpas på din cykel.

Den rette vedligeholdelse er enormt vigtig, for at holde din racercykel godt kørende i lang tid ad gangen. Du kan bruge nok så mange penge på det rette udstyr, men uden vedligehold og rengøring er det ikke til meget brug. Tag et kig på vores guide til rengøring af cykel, for et par gode tips og tricks.

Brug en cykelcomputer når du træner

Træning er din bedste ven, hvis du vil køre hurtigere på racercykel. Med en cykelcomputer kan du strukturere din træning og presse dig selv hårdere, end det ofte er tilfældet på egen hånd. Cykelcomputere fås i mange forskellige afstøbninger og prisniveauer, så du altid finder noget der matcher dine behov.

En billig cykelcomputer har de mest basale funktioner, og viser dig eksempelvis hastighed, gennemsnitshastighed, distance, køretid og klokkeslæt. Disse faktorer er for det første relevante i forhold til hvor hurtigt og langt du egentlig kører, men over tid kan du også benytte cykelcomputeren som konkret udgangspunkt for hvor meget du forbedrer dig. Computeren giver dig bedre mulighed for at presse dig selv, med fakta om en masse forskellige parametre. En god standard cykelcomputer kan fås til omkring 300 kr.

Cykelcomputere kan dog også fås i mere avancerede udgaver. De dyrere modeller er ofte kompatible med eksempelvis pulsbælte, kadencemåler, wattmåler, og giver dig endnu flere parametre at træne ud fra. Særligt med puls og watt kan du strukturere din træning i endnu højere grad, og eksempelvis planlægge intervaller af forskellig intensitet (du kan læse meget mere om intervaltræning på racercykel her). På denne måde kan du følge din udvikling endnu tættere, så du er sikret optimal træning og du bliver endnu hurtigere på din racercykel. De dyrere cykelcomputer kører oftest på GPS så du slipper for sensor i hjul og forgaffel. De er lette at sætte op, og kan kobles op med din computer og telefon, så du kan bogføre din træning, og helt konkret se, hvor meget du forbedrer dig.

Cykelcomputeren er et super redskab til dig, der ønsker at køre hurtigere på din racercykel. Computeren kan fås i både simple og avancerede udgaver, giver dig et godt overblik over hvor hurtigt du kører, og hvor meget bedre du bliver med tiden. Har du brug for hjælp til at finde den helt rigtige cykelcomputer til dine behov, er du altid velkommen til at besøge os i Megastore i Vanløse, hvor vi altid har et bredt udvalg af cykelcomputere udstillet.

-20%
BF AFTERPARTY 🎉

Cateye Velo Wireless CC-VT230W 8 funktioner cykelcomputer

287 kr.​

359 kr.​

-10%
BF AFTERPARTY 🎉

Wahoo ELEMNT BOLT Cykelcomputer "Stealth"

1.799 kr.​

1.999 kr.​

-20%
BF AFTERPARTY 🎉

Cateye Velo 7 VL-520 cykelcomputer

127 kr.​

159 kr.​

-20%
BF AFTERPARTY 🎉

Cateye Velo 9 VL-820 cykelcomputer - Sort

151 kr.​

189 kr.​

-20%
BF AFTERPARTY 🎉

Giant Neos GPS Cykelcomputer

559 kr.​

699 kr.​

Garmin Edge 1030 GPS Cykelcomputer

4.999 kr.​

4.999 kr.​

-15%
BF AFTERPARTY 🎉

Garmin Edge 530 GPS Cykelcomputer

2.124 kr.​

2.499 kr.​

-15%
BF AFTERPARTY 🎉

Garmin Edge 830 GPS Cykelcomputer

2.719 kr.​

3.199 kr.​

Shimano Cykelcomputer STEPS

729 kr.​

729 kr.​

Kør hurtigere på racercykel

Der er masser af parametre at tage stilling til, når du gerne vil køre hurtigere på racercykel. Udstyret har meget at sige, og med en række opgraderinger vil hurtigt mærke en forskel i din cykels ydeevne. Tag et kig på dit nuværende setup, og vurdér hvor du kan lave ændringer. Herefter handler det i høj grad om at finde udstyr der både giver en reel fordel og samtidig er til at betale.

Sørg også for at vedligeholde både din cykel og dens komponenter - ellers kan det i princippet være ligegyldigt hvor mange penge du har brugt på at opgradere. Vask, affedtning og smøring behøver ikke at tage mange minutter, og forlænger levetiden på din racercykel markant.

Prøv desuden kræfter med en cykelcomputer, og de muligheder den giver dig for at presse dig selv mere. Cykelcomputere kan fås i mange forskellige udgaver, men allerede for få hundrede kroner får du et redskab der giver dig en masse feedback ift. hvor meget hurtigere du kører på din cykel.

Der er også masser fart og energioptimering at hente ved at beherske "det runde tråd", som du læse om her hvordan du gør.

Hos Cykelexperten.dk står vi altid klar til at hjælpe dig med at finde det helt rigtige udstyr til dig og din cykel. Her på hjemmesiden finder du et kæmpe udvalg af cykler, komponenter og tilbehør, og i butikken har vi altid en masse af de allerbedste produkter udstillet. Vores dygtige ekspedienter er klar med en hjælpende hånd alle ugens dage, så du kan finde lige netop det, du skal bruge.