6 års garanti på cykler
100% samlet ved levering
4.7 stjerner på TrustPilot

Det runde tråd på cykel - hvordan gør man?


For mange er en racercykel = fart! Men hvordan opnår man egentlig bedst mulig effekt af sit tråd?

Vi prøver at kigge nærmere på ’det runde tråd’ og hvad det har af betydning for din oplevelse på cyklen.

Det runde tråd på racercykel

Det hemmelige våben – Klikpedaler!

Hvis du ønsker at få mest ud af din racercykel, er klikpedaler en nødvendighed.

Til forskel for almindelige pedaler, skal du med klikpedaler anvende cykelsko der har klamper på. Klamperne sidder skruet fast under sålen på sin cykelsko, og er dem som du ”klikker” ned i klikpedalen.

Der findes et utal af forskellige typer af både cykelsko, klamper og pedaler. Det har vi skrevet meget mere om i vores guide: Klikpedaler til cykler.

Grunden til at klikpedaler er det hemmelige våben, skyldes måden du bliver fastspændt til cyklen på. Som navnet antyder, er du nemlig klikket fast til pedalerne og dermed også cyklen.

Fordelen ved klikpedal er, at du konstant kan skubbe cyklen fremad når du træder og trækker rundt i pedalerne. På den måde vil du opleve et tråd, som giver en kraftoverførsel hele tiden!

Det er heraf, at det runde tråd kommer (cycling pedal stroke på engelsk). Muligheden for kraftoverførsel, konstant. I den cirkulære bevægelse du laver når du træder i pedalerne, vil der naturligt komme et ”svagt” punkt. Altså et punkt hvor du næsten, eller slet ingen power genererer. Det punkt kan være værd at træne, for at få mere fart og kraft i pedalerne. Men det er ikke noget, som bare kommer fra den ene dag til den anden.

 

Giv det tid og træning

Man skal dog ikke forvente, at man fra start får fuld effekt. Specielt ikke, hvis man er ny til klikpedaler. Som vi beskriver i vores guide, kræver det tilvænning og træning at bruge klikpedaler på sin cykel.

Men så snart du har fundet fidusen, vil du aldrig undvære klikpedalerne på din racercykel. Det giver nemlig fart – Og du kan mærke det!

For at du får fuldt udbytte af dit tråd, skal du ud at træne den cirkulære bevægelse. Få en følelse af hvad der virker og er mest behageligt for dig. Det handler nemlig om at have samme momentum konstant.

Man kan eksempelvis bruge et ur til at illustrere, hvordan din fod skal være placeret og hvilke muskler du skal bruge, for at få mest mulig kraftoverførsel i dit tråd.

For eksempel:

  • Klokken 1: Skub hælen ned, for at kunne presse nedad
  • Klokken 2: Træd nedad igennem hælen, ved brug af dine lår
  • Klokken 5: Forbered bevægelsen fra ’push’ til ’pull’.
  • Klokken 6: Brug din læg til at trække din hæl op
  • Klokken 7: Brug baglår, læg og baller til at presse hæl opad
  • Klokken 10: Brug hoftemusklerne til at trække pedalen over til ’klokken 1’.

Illustration af det runde tråd på cykel

Fordele for krop og led

Ikke nok med, at du vil opnå større kraftoverførsel i dit tråd, så vil stræben efter det runde tråd også give dig en del fysiske fordele.

Det konstante momentum og samme bevægelser betyder nemlig, at du ikke kommer til at overbelaste dine knæ og led, på længere sigt. Med det runde tråd handler det nemlig om at få mest muligt ud af musklerne fra ens lægge, baglår, lår og baller.

Derfor vil du formentlig også komme til at mærke muskler i kroppen, som du ikke anede du havde. Heldigvis betyder det blot, at du får udbytte af dit tråd!

Dog er det vigtigt, at dine klamper på cykelskoene er monteret korrekt. Specielt i forhold til dit tråd. En forkert indstillet klampe, kan give dig en masse ubehag + større mulighed for skader.


En kunst at mestre det runde tråd

Det runde tråd er ikke noget som kommer på en uge – Desværre! For at mestre denne disciplin, kræver det træning… og rigtig meget af den.

Prøv dig frem og mærk efter, hvilken form for træning der giver mening for dig. Måske det er ture bestående af små intervaller. Det kan også være sessioner hvor du kun træder med en fod i pedalen, få minutter ad gangen.   

Mange kalder det runde tråd for et ekstra gear på racercyklen. Det kan give dig en masse fordele på cyklen, når det omhandler fart og kraft. Prøv at øve det og sæt de andre på spurten til vejskiltet eller op ad de lokale bakker.

Har du brug for flere metoder til at blive hurtigere på eksempelvis racercyklen? Så kan du med fordel læse denne Bliv hurtigere på racercykel guide.


Andre gode relevante artikler til dig 👇


Cykelexperten.dk