6 års garanti på cykler
100% samlet ved levering
4.7 stjerner på TrustPilot

Racercykel i aluminium eller carbon stel – hvad skal man vælge?


Der er mange overvejelser som skal gøres, når man skal finde sin nye racercykel. En af de første er typisk: ”Skal jeg vælge en alu- eller carbon racer?”.

Vi vil prøve at belyse hvilke forskelle der er på en alu- vs. carbon cykel, for forhåbentlig at gøre dit valg lidt lettere!

Carbon eller alu racercykel

Aluminiumsstel

Cykler af aluAluminium er blevet arve-tager for stål, når vi snakker cykelrammer. Det skyldes at cykler lavet i alu, kommer med en del flere fordele, end cykler i stål.

Med et alu-stel får du en stærk og modstandsdygtig cykel. Alu-materialet har en fiberstruktur, som gør det virkelig hårdført overfor bl.a. slitage og styrt. Det stærke materiale giver også et alu-stel en masse stivhed, og dermed mulighed for en masse kraftoverførsel til pedalerne.

To af de større fordele ved et alu-stel, fremfor et i stål, er at det ikke ruster og vejer en del mindre. Faktisk har udviklingen af alu-rammerne gjort, at de nu kun er nogen hundrede gram tungere, end enkelte carbon rammer.  

Den måske største fordel ved en alu-cykel er dog, at den er billig at producere. Derfor vil du ofte opleve, at du med en alu-ramme vil kunne få rigtig meget cykel for pengene.

En cykel i aluminium er derfor perfekt til dig, som gerne vil i gang med at køre på racercykel.

Fordele og ulemper ved stel af aluminium

Fordele

Billigt – Hårdført – Stift – Let (i forhold til stål) – Billigt i reparation – Ruster ikke

Ulemper

Tungere end carbon (oftest) – Mindre stødabsorberende end carbon


Carbon stel

Cykler af carbonLav vægt – Høj komfort!

Carbon (el. kulfiber) er i dag det mest populære materiale, at lave topkvalitets cykler ud af. Med et materiale som carbon, får du et cykelstel som er stærkt, stift og let. Samtidig er carbon også lettere at forme, hvilket giver producenter flere muligheder for designs.

Derfor er det vigtigt du ved, hvilke behov eller krav du har til din racercykel. Konstruktionen af den måde som kulfibrene bliver samlet på, kan nemlig have betydning for cyklens egenskaber. Af den grund vil du opleve i din søgen, at cykler eksempelvis beskrives som aerodynamiske eller til endurance brug.  

Udover at være let, giver et carbon-stel også en større komfort. Fibrene i carbon-stellet er stødabsorberende og tager derfor toppen af de stød, som vejene skulle byde på. Med en carbon cykel vil du opleve, at den er meget mere livlig end en alu-cykel. Det er en følelse på cyklen som er svær at beskrive - men har man prøvet både en carbon- og alu-cykel, er man ikke i tvivl!

Som en bonus, får du med en carbon ramme et mere æstetisk og rent udseende. Modsat et aluminiumsstel, er svejsningerne nemlig ikke synlige. Det giver samlingerne et meget mere afrundet og ’smooth’ udtryk.

Generelt har cykler i carbon et højere prisniveau, en cykler i aluminium. Helt enkelt skyldes det, at kulfiber er dyrere at producere og udvikle.  

Derudover giver en carbon racercykel også anledning til at foretage opgraderinger af udstyr. Det kunne eksempelvis være nye skivebremser, geargruppe, hjul og meget mere.

En carbon cykel er til dig, som bruger sin racercykel meget og er bevidst om hvad du søger.

Fordele og ulemper ved carbon stel

Fordele

Stærkt – Stift – Let – Stødabsorberende – Ruster ikke

Ulemper

Dyrt – Svært at reparere – Følsomt overfor styrt

 

Stivheden i et stel

Når man snakker om hvor stiv en ramme er, er begrebet ”Modulus” uundgåeligt.

Dette bliver målt i MSI, som er en forkortelse for: ”Million Pounds per Square inch”. Har stellet derfor en høj MSI, er stellet meget stift og kan modstå meget kraft før det bøjer.

Det er vigtigt af pointere, at Modulus med høj MSI, ikke nødvendigvis betyder at stellet er stærk.

Stellets styrke, bestemmes af stellets opbygning, igennem en kombination af stærke og stive fibre. Der er forskel på, hvor på stellet man skal bruge de forskellige fibre, for at opnå den perfekte kombination af styrke og stivhed.


Alu vs. carbon

Om valget skal være den ene eller den anden slags racercykel, skal du tage ud fra dit behov. Du får nemlig en helt fantastisk cykel, uanset om det er alu- eller carbon stel.

Tænk derimod over: Hvad skal cyklen bruges til, hvor ofte du skal bruge den og hvor mange penge du vil bruge?  

Hvis du er ny på en racercykel og skal til at finde ud af, om det er noget for dig – Så vil vi nok anbefale en aluminiumscykel. Primært grundet det du får for prisen. Der kan være rigtig meget cykel at hente, ved at bruge dine penge på en rigtig god alu-cykel, kontra en carbon cykel til samme pris. Specielt i udstyr.

Samtidig ved vi af erfaring, at man som ny på en racer, værdsætter hvor hårdført og robust alu-stellet er i forhold til styrt og slitage.

Omvendt burde du kigge efter en carbon racer, hvis du søger bedst mulige komfort, stivhed og kvalitet i en cykel. Specielt hvis du er bevidst omkring, hvad du vil bruge din cykel til. Tager du ud flere gange om ugen og på længere ture, får du bare en større køreglæde ved en carbon cykel.


Vil du se og opleve forskellen?

Har du stadig lidt tvivl, eller måske bare er interesseret i at se mere? Så har vi en masse af begge slags cykler på udstilling i vores MEGASTORE, i Vanløse. Her vil vi også stå klar til at guide og fortælle dig mere om de enkelte cykler, hvis du skulle have spørgsmål.  

Du kan også se meget mere omkring vores udvalg af racercykler, her på hjemmesiden.

Vi glæder os til at se dig – God dag!

Cykelexperten MEGASTORE, Slotsherrensvej 103, 2720 Vanløse

Tlf.: +45 72 30 18 17

Mail: megastore@cykelexperten.dk


Andre gode relevante artikler til dig 👇


Cykelexperten.dk