6 års garanti på cykler
100% samlet ved levering
4.6 stjerner på TrustPilot

Hvilken elcykel skal jeg vælge?


En guide til de forskellige elcykler

Hvilken elcykel skal jeg vælge?

Elcykler er mere populære end nogensinde før, og med solide komponenter og stærkere priser ser man masser af dem på de danske cykelstier. Størstedelen af verdens cykelproducenter har i dag elcykler i deres sortiment, og med mange forskellige prisniveauer og formål kan det være svært at overskue hvilken model der vil være den rigtige for lige netop dig.

Med denne guide giver vi et overblik over de forskellige elcykel-typer og de faktorer du bør overveje når du skal vælge én.

Kort fortalt - sådan vælger du den rigtige elcykel

  • Overvej hvad cyklen primært skal benyttes til
  • Vurdér hvor langt du ønsker at køre pr. opladning
  • Vælg en cykeltype du synes om
  • Afprøv én eller flere modeller

Vær opmærksom på disse ting ved køb en af elcykel


Motor

Elcykel centermotor

Hos Cykelexperten.dk fører udelukkende elcykler med centermotor. Det vil sige at motoren er placeret i cyklens krank og ligger godt skjult bag pedaler, tandhjul osv. En centermotor er centralt placeret på cyklen, som derfor ikke føles tung hverken fortil eller bagtil - kort fortal, føles det som at køre på en ganske almindelig cykel.

En centermotor er ‘momentdrevet’ og trækker derfor ikke uden at du selv yder en smule. Via displayet kan du justere hvor meget assistance motoren giver dig, ofte mellem 3 og 4 forskellige niveauer. Med en momentdrevet motor bliver du ikke trukket eller skubbet afsted, det føles i virkeligheden ret naturligt - som en kraftig, justerbar medvind.

Med alle elcyklerne med centermotor ligger valget i høj grad i, hvilken producent af motor der er tale om. Hos Cykelexperten.dk har vi cykler med motor fra enten Bosch, Shimano eller Brose. Af de tre er Bosch og Shimano de klart mest udbredte (Brose er forbeholdt Specialized-cykler) og er karakteriseret af ekstremt høj kvalitet.

Om der er tale om en Shimano- eller Bosch motor er tæt på ubetydeligt, men da de forskellige producenter trækker en smule forskelligt, kan det være en idé at prøve en cykel med henholdsvis det ene og det andet.

Motorstyrke

De forskellige motorproducenter har forskellige motorniveauer, ofte målt på newtonmeter (nm) i forhold til hvor kraftige de er. Selv de ‘svageste’ motorer er ofte rigeligt til det flade danske terræn. Men benytter man cyklen i mere kuperet terræn, ved mange lyskryds eller i skoven, kan det være en fordel med en mere kraftig motor.

Både Bosch og Shimano har 4 eller flere niveauer af motorer. Mange af de kraftigste er almindeligvis forbehold mountainbikes eller speed pedelec-modeller hvor det er vigtigt med en god acceleration og en kraftig motor. Men også på de forskellige citybike-modeller kan der være forskelle i motorens styrke.

Det kan være svært at forholde sig til de forskellige motorer, og det anbefales derfor altid at prøve de enkelte modeller for at vurdere hvad der passer bedst til éns behov. Benytter du cyklen på almindelige cykelstier og veje, er selv de ‘svageste’ motorer dog almindeligvis rigeligt. Prisen på elcyklen hænger ofte sammen med styrken på motoren, og det er værd at bemærke at en kraftigere motor naturligvis kører kortere på én opladning.

Batteri og rækkevidde

Elcykel batteri

Ligesom det er tilfældet med motorerne på elcykler, finder du hos både Shimano og Bosch flere forskellige batteristørrelser. Batteriets kapacitet har betydning for hvor langt du kan køre på din elcykel pr. opladning. Almindeligvis finder du mellem 3 og 4 størrelser batteri - der er markante forskelle i pris på de enkelte størrelser. Den primære faktor i denne sammenhæng er dit behov for rækkevidde, altså hvor langt du regner med at køre dagligt.

Dog er det værd at bemærke at batteriets rækkevidde også har betydning for cyklens garanti. Batteriproducenterne garanterer ofte ca 1000 fulde opladninger på et batteri, før det skal begynde at vise tegn på slid. Med et større batteri, og dermed et sjældnere behov for opladning, giver du dig selv længere garanti på dit batteri og dermed på din samlede elcykel.

Selv de mindste batterier kan i dag kører langt på bare én opladning, og med de allerstørste kan rækkevidden presses op på omtrent 150 km eller mere. På nogle modeller (eksempelvis Gazelle elcykler) har du mulighed for selv at vælge størrelse på batteriet, mens andre modeller sælges med fast størrelse fra start.

Overvej hvor langt du har brug for at køre pr. opladning, og hvor ofte du har planer om at benytte cyklen. Kort fortalt kan det dog bedst betale sig at vælge et stort batteri fra start, i stedet for at købe et som reservedel senere.

For mere information - læs vores store guide om elcykel rækkevidde

Elcykel type

Elcykel type

Hos Cykelexperten.dk fører vi mange forskellige elcykel-typer. Her finder du både klassiske dame- og herrecykler, citybikes, mountainbikes og endda racercykler med el. Du kan nemt snævre udvalget ind, ved at overveje hvor du skal bruge cyklen. Er den primært til transport kan du overveje at se bort fra eksempelvis el-mountainbikes og el-racercykler. Disse typer fungerer bedst som motionscykler, hvor de ikke behøver fungerer særligt praktisk.

Citybikes og klassiske cykler er i mange tilfælde udstyret med fuldt udstyr fra start. Som lygter, lås, skærme og støtteben, tilbehør som det på eksempelvis racercykler og mountainbikes kan være svært at montere.

Herudover handler det i høj grad om hvordan du ønsker at sidde på cyklen. De klassiske modeller er karakteriseret af en mere afslappet og oprejst geometri, hvor komforten er i centrum. Damemodellerne er med lav indstigning og du kan opnå en position hvor din ryg er stort set ret. Udvalget rummer dog også mange citybikes hvor du sidder mere foroverbøjet og geometrien er mere sporty. Her er komforten skubbet lidt i baggrunden, til gengæld er cyklen lettere at træde op i fart, og videre fra de 25 km/t hvor motoren stopper med at hjælpe.

Skal du pendle langt eller ønsker du lidt ekstra fart, kan du overveje Speed Pedelec elcykler. Her er motoren kraftigere og assistancen hævet til hele 45 km/t. Med en Speed Pedelec elcykel får du masser af fart til de lange lige stræk. Motoren er kraftige og al cyklens udstyr er forstærket til den højere hastighed. Vær opmærksom på at der gælder flere krav for brug af Speed Pedelec elcykler end på almindelige elcykler - eksempelvis brug af hjelm, krav om forsikring og konstant brug af lys på cyklen.

Find ud af hvad det primære formål med elcyklen er, og vælg herudfra en cykeltype der matcher. Endnu en gang kan det være en idé at prøve lidt forskellige modeller.

Mærke

Hos Cykelexperten.dk fører vi kun elcykler fra stærke mærker - mange af dem internationalt anerkendt. På den måde er du sikret den højeste kvalitet, uanset hvilket mærker og hvilken model du vælger. Vi skelner ikke kvalitetsmæssigt mellem de enkelte producenter, men kigger i stedet på hvilke komponenter og dele der er monteret på cyklen. Vi har brugt mange år på at udvælge de producenter og modeller både vi og vores kunder kan stole på, hvor kvaliteten er i orden og servicen er god.

I Megastore i Vanløse har vi altid mere end 100 elcykler udstillet og klar til en prøvetur. Her finder du alle typer elcykler, og i masser af forskellige udstyrsklasser. Vores ekspedienter har kørt og solgt elcykler i mange år, og vi tør godt kalde dem for nogle af landets bedste når det kommer til elcykler. Kom forbi butikken, hvor vi har åben alle ugens dage, eller kontakt os på telefon eller mail, hvor vi sidder klar til at hjælpe dig med at finde den helt rigtige elcykel.

Look 765 RS E-Gravel Force 1X 2019 - Grøn

54.999 kr.​

54.999 kr.​

Kalkhoff IMAGE 5.B Move 2020 - Rød

26.199 kr.​

26.199 kr.​

Kalkhoff IMAGE 5.B BELT 2020 - Grå

30.699 kr.​

30.699 kr.​

Kalkhoff AGATTU 3.S XXL Dame 2020 - Blå

24.499 kr.​

24.499 kr.​

Kalkhoff IMAGE 5.B SEASON Herre 2021 - Sort

25.499 kr.​

25.499 kr.​

-11%
TILBUD

Kalkhoff AGATTU 3.B Advance 2020 - Rød

19.999 kr.​

22.499 kr.​

Kalkhoff ENDEAVOUR 7.B EXCITE Herre 2020 - Brun

43.999 kr.​

43.999 kr.​

Kalkhoff AGATTU 1.B ADVANCE Dame 2021 - Rød

21.499 kr.​

21.499 kr.​

Kalkhoff ENDEAVOUR 5.B EXCITE+ Dame 2021 - Grå

32.499 kr.​

32.499 kr.​

-6%
TILBUD

Kalkhoff AGATTU 3.B Move 2020 - Hvid

16.999 kr.​

17.999 kr.​

Kalkhoff ENDEAVOUR 5.B ADVANCE Herre 2020 - Hvid

32.199 kr.​

32.199 kr.​

🔋 45 km/t

Kalkhoff ENDEAVOUR 5.B Move 45 km/t 2020 - Sort/Grøn

38.699 kr.​

38.699 kr.​

Kalkhoff ENTICE 7.B EXCITE Dame 2020 - Grøn

43.999 kr.​

43.999 kr.​

Kalkhoff IMAGE 5.B EXCITE Dame 2020 - Grå

33.499 kr.​

33.499 kr.​

Kalkhoff AGATTU 3.S ADVANCE Dame 2020 - Grå

22.499 kr.​

22.499 kr.​

1 STK. TILBAGE

Kalkhoff AGATTU 1.B XXL Dame 2021 - Grå

22.999 kr.​

22.999 kr.​

Kalkhoff AGATTU 3.B ADVANCE Herre 2021 - Sort

23.999 kr.​

23.999 kr.​

Kalkhoff ENTICE 7.B ADVANCE Herre 2021 - Grå

38.999 kr.​

38.999 kr.​

Kalkhoff ENDEAVOUR 7.B ADVANCE Herre 2021 - Grå

37.999 kr.​

37.999 kr.​

🔋 45 km/t

Kalkhoff ENDEAVOUR 7.B EXCITE 45 km/t Herre 2021 - Grå/Blå

43.999 kr.​

43.999 kr.​

Andre relevante artikler