6 års garanti på cykler
100% samlet ved levering
4.7 stjerner på TrustPilot

Love og regler for elcykler - hvordan er det nu lige?


Er du ny på elcyklen eller går du og overvejer køb af en? Så har vi her en guide til, hvad du skal være opmærksom på, i forhold til regler og love for elcykler.

Love og regler for elcykler

Regler for elcykler

Med en elcykel hvor motoren hjælper dig op til 25 km/t, gælder samme færdselsregler som for en almindelig cykel. Dog er der særlige regler for, hvad motoren og udstyret kan og må.

 • Må kun have én motor
 • Må kun få motorhjælp, ved tråd i pedalerne
 • Må kun give motorhjælp op til max. 25 km/t
 • Motorens effekt må max. være 250 watt

Det er også blevet godkendt, at elcykler må have en elektrisk ’gå-funktion’. Det betyder at motoren, uden tråd i pedalerne, kan afgive en hastighed på op imod 6 km/t.

Super elcyklen – Speed Pedelec

En Speed Pedelec cykel, er en elcykel, hvor motoren hjælper dig helt op til 45 km/t. Speed Pedelec cyklen bliver kategoriseret som en knallert, hvorfor der gælder andre regler for færdsel på disse cykler.

 • Lovkrav om ansvarsforsikring og fremvisning af præmiekvittering (læs mere om forsikring til elcykler)
 • Lovkrav om cykelhjelm, ved brug
 • Det er ikke tilladt at montere barnestole
 • Det er ikke tilladt at påføre en cykeltrailer
 • Alle lygter skal være tændt under kørsel, også om dagen

Har du en Speed Pedelec cykel, er der altså helt særlige forhold, som du skal være opmærksom på, i forhold til en almindelig elcykel.

F.eks. skal du kunne fremvise din præmiekvittering ude på cykelstien, skulle du blive stoppet. Derudover SKAL du altid anvende cykelhjelm, når du er på denne type elcykel. Derfor er der også blevet udviklet cykelhjelme, som specifikt er lavet til dig der kører på en Speed Pedelec cykel.

Må alle køre på en elcykel?

Der findes ikke en aldersgrænse som bestemmer, hvor gammel man skal være for at må anvende og cykle på en elcykel. Så længe din elcykel ikke kan overskride de 25 km/t, vil den blive betegnet som en almindelig cykel.

Dog er der en undtagelse for Speed Pedelec cyklerne. Her er der følgende regler for alder:

 • Det er forbudt at køre på en Speed Pedelec, hvis man er under 15 år.
 • De 15 til 17-årige skal enten have kørekort til lille knallert, eller have taget kørekort til bil (efter reglerne om kørekort til 17-årige).
 • Er man 18 år eller derover, er der ikke om krav om kørekort.

Må man cykle fuld på en elcykel?

Alkohol og cykling bør man aldrig blande sammen. Det er aldrig en god idé at sætte sig op på cyklen, hvis du har en promille.

I Danmark har vi ikke en lov, som gør det ulovligt at være fuld på cykel. Det er dog påkrævet, at du er i stand til at kunne cykle forsvarligt. Dette gælder os for en elcykel, som kan køre op til 25 km/t.

Kører du på en Speed Pedelec cykel, er det lovgivningen for knallerter som gælder. Du må derfor ikke køre på din Speed Pedelec elcykel, hvis du er påvirket af alkohol. Her er det derfor normalgrænsen som gælder, på max. 0.5% i promille.

Prøv altid at finde andre transportmuligheder, hvis du er fuld og har cyklen med. Ring til en ven eller familie, fang en taxa eller hop på toget hjem. Det er aldrig en god idé at cykle beruset!

Sikkerhed frem for alt!

Vi anbefaler altid, at man husker diverse udstyr, for at være bedst muligt beskyttet i trafikken. Husk derfor altid en cykelhjelm. Der findes en masse forskellige typer af hjelme – Så der vil helt klart også være en til dit behov!

Husk også lygter, reflekser og klokke mm., til når du er på farten. Du vil på din elcykel opleve, at du pludselig kan svinge dig igennem dine medcyklister, uden at de nærmest når at opdage dig! Det er derfor vigtigt, at du altid vil kunne give lyd eller signal om, at du kommer forbi eller nærmer dig.