Hvilken cykelhjelm skal du vælge?
Stor guide til cykelhjelme, hvor vi kommer med gode råd og vejledning til køb af en cykelhjelm
Cykelhjelme er næsten et must når man kører på cykel. Selvom det ikke er lovpligtigt at bære hjelm i trafikken eller på landevejen, er det bare en hamrende god idé. Hjelmen beskytter dit hoved, hvis du skulle være uheldig at vælte, og mindsker chancen for hovedskader markant. Cykelhjelme behøver hverken være klodsede, varme eller ubehagelige at have på. I dag er der så mange modeller, designs og funktioner at vælge fra, at næsten alle kan finde en hjelm der passer til deres behov. Med flere alternativer til den klassiske cykelhjelm, er der også andre muligheder for at beskytte dit hoved, når du cykler i trafikken.
I denne guide giver vi dig en gennemgang af de forskellige typer af cykelhjelme, hvad der taler for og imod de enkelte modeller, og forhåbentlig kan vi hjælpe dig godt på vej til at vælge den rette cykelhjelm.
Find den rigtige cykelhjelm - kort fortalt:
- Find ud af, hvad du skal bruge cykelhjelmen til
- Racercykel, mountainbike, elcykel eller noget helt andet
- Find et design der matcher din smag
- Find den rette størrelse
- Mål hjemmefra, eller prøv modellerne i butik
Hvorfor skal man bruge cykelhjelm?
Dit hoved er måske kroppens vigtigste redskab. Derfor handler det også om at passe godt på det. De fleste danskere cykler i den ene eller den anden sammenhæng, men det er langt fra alle der bruger hjelm på turen. Cykelhjelmen består af en kraftig skal, der i tilfælde af styrt, beskytter dit hoved mod stød og slag. Mange tænker sikkert at de har fin kontrol over cyklen, og derfor ikke føler det store behov for at køre med hjelm. Særligt i trafikken skal man dog huske på, at der er også er mange andre faktorer at tage stilling til, som biler, gående, andre cyklister, og forhindringer på cykelsti og vej.
Mange har også en idé om at den lavere fart på cyklen mindsker behovet for beskyttelse. Mange er dog ikke klar over at den gennemsnitlige gennemsnitshastighed for cyklister er mellem 15 og 20 km/t. Denne hastighed er ikke langt fra den man opnår på f.eks. knallert, hvor hjelm er lovkrav. Derfor anbefaler vi altid at man cykler med hjelm, uanset hvor langsomt eller forsigtigt man kører.
Cykelhjelme er lavet til at beskytte dit hoved i tilfælde af styrt. Hjelmene består af en kraftig skal, almindeligvis i et hårdt skummateriale, med en ydre skal i hård plastik. Et spænde på hjelmens inderside holder hjelmen fast om hovedet, mens stropperne på undersiden, holder den fast under hagen. Hjelmens skal affjedrer, hvis den rammer noget, og sikrer altså på bedst mulig vis at dit hoved ikke tager skade. Hjelmene er konstrueret så de dækker hele overdelen af dit hoved, siderne og baghovedet, så du er dækket, uanset hvordan du skulle ramme.
Hjelmen er altså en helt afgørende faktor for din sikkerhed på cyklen, og mindsker chancen for alvorlige hovedskader markant, hvis du skulle være uheldig at vælte. Derfor bruger man cykelhjelm.
De forskellige typer af cykelhjelme
Der findes masser af forskellige cykelhjelme, og mange modeller er lavet til forskellige formål. Herunder får du et overblik over de forskellige hjelmtyper, og dét der kendetegner dem hver især. Normalt skelner man mellem hjelme til hverdag, racer, mountainbike, elcykel og børnecykel. Herunder er der naturligvis flere underkategorier, men det er disse vi her hos Cykelexperten.dk skelner imellem.
Cykelhjelme til hverdag
Hverdags cykelhjelme, eller almindelige cykelhjelme, er klassiske modeller, der kan fås i et væld af forskellige designs og modeller. En hverdagshjelm er almindeligvis kendetegnet af, at der er gjort en smule ekstra ud af synligheden. Mange af modellerne er f.eks. udstyret med reflekser og lygter, så man både på cykelsti og landevej bliver endnu mere synlig. Nogle modeller er desuden med andre smarte features som skærme og magnetlås, for at sikre brugeren en smart og funktionel samlet pakke. Hjelmene til hverdag vil også være at finde i masser af forskellige farver, hvoraf nogle er mere neutrale mens andre er i hidsige farver. Det er også i denne kategori, at man finder de såkaldte skaterhjelme, der særligt er populære blandt børn og unge. Skaterhjelme har et mere rundt design, og ligner, som navnet antyder, de hjelme man bruger, hvis man står på skateboard. Til cykelbrug er der dog gjort lidt mere ud af udluftningen, så man kan holde ud at have dem på, når der også trædes til.
Man skelner ikke rigtig mellem dame og herre cykelhjelme. De færreste producenter laver modeller til det ene og det andet køn, og forskellen mellem de to ville være så ubetydelig at det ikke ville være værd at skrive om. Så længe hjelmen passer, er man godt kørende.
Hverdags cykelhjelme er designet med funktionaliteten som det altoverskyggende fokus. Det er hjelme til dig, der bruger cyklen til arbejde eller skole, og hvor cykeltyren ikke ofte overstiger de 10 kilometer. Hvis du motionerer på din cykel, eller kører lange pendlerture til og fra arbejde, kan det være en idé at sigte efter hjelme, hvor fokus også ligger på lav vægt og god udluftning.
Racer cykelhjelme
Cykelhjelme til landevejscykling er lavet med fuldt fokus på lav vægt og god udluftning. På racercykler er det vægten der spiller den største rolle, og når nu der er gjort et stor indsats for at lave en cykel med lav vægt, skal cykelhjelmen naturligvis også laves sådan. Hjelmene kommer i et mere sporty design, ligesom dem man ser rytterne i f.eks. Tour de France køre med, hvor det er tydeligt at der er gjort noget for aerodynamikken og udluftningen. Hjelmene er ekstremt behagelige at have på, og særligt når det er varmt, vil du mærke en stor fordel i at benytte en racer cykelhjelm.
Mange af hjelmene til landevejscykling er konstrureret så de har meget få kontaktpunkter. Selve hjelmen er altså løftet fra hovedet, og rammer kun hovedbunden på meget få punkter. Dette er med til at sikre at udluftningen er så optimal som overhovedet muligt, og at man ikke koger over når det er varmt på landevejen. Den lave vægt er samtidig en super faktor på de længere ture. Hvis man kører i flere timer ad gangen, som det ofte er tilfældet på racercyklen, er det vigtigt at hjelmen skal være behagelig at bære. Den lave vægt er en vigtigt faktor i denne sammenhæng, og resulterer i at du nærmest glemmer at du har den på.
Aerodynamik og udluftning er to centrale punkter for en hjelm til landevejscykling. Derfor ligger der også meget udvikling i at drive luften effektivt gennem hjelmen og over dit hoved. Man forsøger således at opnå en balance mellem en effektiv afkøling af hovedet og en effektiv aerodynamik, hvor man ikke sænkes af luftmodstanden. Racercykel hjelme kan normalt fås i to forskellige varianter. Man snakker her om almindelige racer hjelme og de såkaldte aerohjelme. Aerohjelme er primært henvendt til dem der konkurrerer på cyklen, da man er gået lidt på kompromis med udluftningen, og i stedet laver hjelme med fuldt fokus på aerodynamikken. De mere klassiske racer cykelhjelme er dog de mest udbredte. Disse kan i øvrigt også sagtens bruges til andre formål end landevejscykling.
Mountainbike cykelhjelme
MTB cykelhjelme er også lavet til sport og motion. Her er dog nogle helt klare forskelle fra racercykelhjelmen. Cykelhjelme til mountainbike er for det første større. Man vælter oftere på mountainbike, og i anderledes vinkler, så hjelmen fylder simpelthen mere for at dække bedre. Du vil derfor opleve at hjelmene er større både bagtil og i siderne, sammenlignet med dem til racercykel. Desuden har man skubbet aerodynamikken en smule i baggrunden, da hastigheden på mountainbike er lavere. I stedet er der lavet større ventilationshuller, så hovedet kan køles effektivt ned, selvom det går langsomt. Dette er en kæmpe fordel, da man virkelig kan få varmen på mountainbiken, og med f.eks. en landevejshjelm, på de helt varme dage ville have problemer med at holde temperaturen nede.
Mange mountainbike hjelme er også udstyret med en skærm - også kaldet et visir. Hensigten med skærmen er at skærme for solen, at tage det værste regn fra oven, og samtidig tage den småsten og grus fra rytterne foran. Skærme kan have have meget forskellige størrelser, alt efter hvor og hvordan man har planer om at køre. Hvis man f.eks. kører mest teknisk, kan det være en idé med en større skærm, da komforten hér er allervigtigst. Hvis du i stedet bruger din mountainbike til konkurrence, kan det være du skal sigte en en model med en lidt mindre skærm.
Mountainbike hjelme er, sjovt nok, til dem der kører mountainbike. De kan dog også sagtens benyttes på racer eller til hverdag, da den gode udluftning og lave vægt giver super komfort - særligt på de helt varme dage.
Cykelhjelme til dem der cykler på elcykler
På almindelige elcykler er der ikke krav om at køre med cykelhjelm, og derfor heller ikke et krav om hvilken type hjelm der skal bruges. Flere producenter laver dog hjelme specifikt til elcykel, hvor skallen er kraftigere og sikkerheden øget yderligere. Disse hjelme er kendetegnet af en særligt kraftig skal, der sikrer brugeren mod evt. fald på elcyklen. Man kan også få cykelhjelme med visir, så man stadig har fuld synlighed selvom hastigheden er højere end sædvanlig og samtidig er beskyttet mod vind og vejr (og insekter). Ligesom flere af hverdagshjelmene, er disse modeller desuden med reflekser og lygter, så man virkelig bliver synlig i trafikken.
På Speed Pedelec elcykler, altså dem der kan køre op til 45 km/t, er der krav om at køre med cykelhjelm. Det behøver ikke være en bestemt model, men her anbefaler vi naturligvis at man benytter dem, der er lavet til netop dette, og derfor vælger en kraftig model med ekstra sikkerhed. Elcykler er som sådan ikke sværere at køre på end andre cykler, men hastighederne kan være højere og cyklerne tungere, hvorfor det er en super idé at bruge cykelhjelm. Find en model, du synes er rar at have på, og så er det ellers bare derudaf.
Cyklehjelme til børn
Cykelhjelme til børn efterligner i høj grad de almindelige hverdags cykelhjelme, bare i mindre størrelser. Konstruktionen og sikkerheden er fuldstændig den samme, og her er der ligeledes forskellige størrelser at vælge fra, så man er sikker på at finde den helt rigtige pasform. Her kan du også finde cykelhjelme med lys, reflekser og andre smarte features, så hjelmene både bliver sikrere og sjovere at bruge.
Børne cykelhjelme kan fås i masser af forskellige farver og designs, så man kan finde et design der matcher stort set alle ønsker. Modsat voksenmodellerne, bliver der her gjort lidt ekstra ud af at lave seje mønstre og figurer på hjelmene, så de både er synlige og seje at kigge på. Der findes også baby cykelhjelme i helt små størrelser.
MIPS cykelhjelme - ekstra sikkerhed
MIPS bliver en mere og mere almindelig del af cykelhjelme verden. Det svenske system forbedrer sikkerheden i hjelmene, uden at gå på kompromis med vægt eller pasform, og er derfor et populært valg for mange, der skal finde en ny cykelhjelm. MIPS står for Multi-Directional Impact Protection System og findes i mange hjelme som en ekstra skal på hjelmens inderside. Denne skal, der ofte er farvet gul, kan bevæge sig uafhængigt fra resten af hjelmen, og fungerer derfor som affjedring i tilfælde af slag til hovedet.
MIPS mindsker belastningen på hovedet betragteligt og mindsker chancen for alvorlige hovedskader markant. Alle cykelhjelme der sælges hos danske cykelhandlere skal opfylde de europæiske sikkerhedsstandarder, men med MIPS i hjelmen giver du sikkerheden et ekstra nøk i den rigtige retning. MIPS cykelhjelme kan i dag fås billigt, og ser ikke anderledes ud end nogle af de andre modeller du kan finde. Mange af vores kunder opsøger i dag MIPS modellerne, og da priserne ikke ligger langt fra de 'almindelige' modeller er det også et oplagt valg. Langt de fleste af producenterne i vores sortiment, har integreret MIPS som standard i de fleste af deres cykelhjelme. Du kan tydeligt se om en given hjelm er med MIPS eller ej, både på hjelmens inderside og med det tydelige gule klistermærke på ydersiden. Her på siden står det tydeligt beskrevet om det er tilfældet eller ej.
Alternativer til cykelhjelm
Der findes ikke mange alternativer til cykelhjelm. Men særligt én mulighed er blevet populær over de senere år. Hövding, som er en svensk opfindelse, benyttes flittigt af de cyklende danskere, og udgør det et solidt alternativ til den klassiske cykelhjelm. En Hövding fungerer som en airbag, der bæres rundt om halsen. I tilfælde af styrt, pustes 'hjelmen' op på en brøkdel af et sekund, så dit hoved er beskyttet.
Hövding er særligt populær hos pendlere, der gerne vil undgå at bære en klassisk cykelhjelm, og som gerne vil holde hovedet frit for udstyr undervejs på turen. Den helt store fordel ved Hövdingen er, at hovedet netop holdes frit. Hjelmen bæres i stedet som en krave, der let kan lynes op og ned, og som kan aktiveres på et øjeblik.
Hövdingen er dog en dyrere løsning end den klassiske hverdagshjelm, og kan kun udløses én gang. Har du lyst til at høre mere om Hövding, og de mange fordele ved at vælge den unikke airbag, kan du altid besøge os i Megastore i Vanløse. Her har vi masser på lager, og vores dygtige ekspedienter står klar alle ugens dage til at rådgive og vejlede.
Sådan finder du den rigtige størrelse cykelhjelm
Hvis du i forvejen kører med cykelhjelm, har du nok allerede en god idé om hvilken størrelse du skal bruge. På de fleste modeller kan du finde størrelsen på hjelmens inderside, ofte illustreret på et lille hvidt klistermærke. Hvis du har kig på en ny, kan du bruge dette mål som et udgangspunkt. Hvis du ikke ved hvilken størrelse hjelm du skal bruge, kan du komme ret langt med et klassisk målebånd.
Målebåndet placeres omkring dit hoved, dér hvor det er bredest. Det vil sige over ørerne og over pande og baghoved. Det er hér hjelmen også vil sidde. Omkredsen her, er den du skal bruge for at finde den rigtige størrelse cykelhjelm. Voksne ligger normalt mellem 50 og 65 i omkreds, og det er også hér de forskellige hjelmstørrelser vil ligge. Mange størrelser spænder over flere mål, da hjelmene kan justeres i bredden. Derfor er det ikke unormalt at man, baseret på sit mål, kan passe to forskellige størrelser. I denne sammenhæng er det bedst at sigte efter den større af de to.
Har du mulighed for det, anbefaler vi altid at man kommer forbi vores butik i Vanløse. Her har du mulighed for at prøve de forskellige modeller og størrelser, så du er helt sikker på at finde den rigtige hjelm. Dette er den nemmeste måde at finde den rigtige hjelm på, og også sådan du kan være sikker på at finde en model der passer din hovedform og dine behov. Som tommelfingerregel gælder det normalt, at spændet, som sidder bagerst på hjelmen skal kunne slutte tæt om dit hoved. Så længe den kan strammes til, passer hjelmen. Stroppen er således sjældent et problem, da der ofte er mere end rigelig længde at tage af, når hjelmen skal indstilles.
Herudover handler det i høj grad om at finde en hjelm, man synes er rar at have på. Det er meget individuelt hvad man foretrækker, og de forskellige producenter og modeller kan have ret så forskellige pasformer.
Køb din nye cykelhjelm hos Cykelexperten.dk
Hos Cykelexperten.dk finder du et kæmpe udvalg af cykelhjelme. Her er modeller til hverdag, til børn, til race, elcykel, mountainbike og andet. Her på siden kan du finde vores samlede udvalg af cykelhjelme, og se præcis hvilke modeller der er på lager og kan bestilles. Sorter for farver, størrelser og brands, så du finder lige netop den model der matcher dine behov. Vi fører hjelme fra alle de store mærker som ABUS, Specialized, Giro, Bell, Kask, Scott og Lazer. Her er modeller i stort set alle prislejer, og i designs der matcher enhver smag. Har du brug for rådgivning er du altid velkommen til at kontakte os på telefon eller mail, hvor vi sidder klar til at svare alle ugens dage.
I vores Megastore i Vanløse har vi altid masser af cykelhjelme på lager, så du både kan se og prøve de forskellige modeller. Vores dygtige ekspedienter står klar alle ugens dage, til at hjælpe dig med at finde den rigtige cykelhjelm. Her på siden kan du se, hvilke modeller vi har liggende i butikken, og er der noget specifikt du søger, er du altid velkommen til at skrive eller ringe. Vi henter gerne produkter hjem, så du kan få et kig på det, du har lyst til.