6 års garanti på cykler
Cykler lige til døren
4.7 stjerner på TrustPilot

MTB Pedaler


Når du køber en ny mountainbike, følger der sjældent pedaler med. Det kan virke forvirrende, især når du køber din første mountainbike, men det skyldes, at brugere af mountainbikes ofte har meget specifikke krav til deres pedaler. Der findes ikke ét entydigt svar på hvilke pedaler, der er bedst, da det afhænger af præferencer og behov. Vi har et bredt sortiment af pedaler til MTB, så du kan finde dem, der passer bedst til dig.

Hvilke MTB-pedaler skal jeg vælge?

Pedaler er en vigtig del af cyklen – det er dem, der driver din cykel frem, og derfor kan det godt svare sig at vælge nogen i god kvalitet, der kan holde til lidt af hvert. Når du kører mountainbike i naturen, er sandsynligheden for, at din cykel bliver beskidt stor. Faktisk er sandsynligheden for, at cyklen ikke bliver beskidt ikkeeksisterende. Derfor er det en god idé at vælge pedaler, der er beregnet til mountainbikekørsel, og som er specielt designet til at modstå jord og mudder.

Der findes forskellige typer af pedaler til mountainbikes, som man overordnet set kan inddele i to kategorier: Flats og klikpedaler. Der findes ikke ét svar på hvilke, der er bedst, da det i høj grad afhænger af dine behov.

MTB-pedaler: Flats

Flats er en flad pedal i stil med dem, der sidder på en almindelig cykel – der er dog alligevel stor forskel på de to typer. En platformpedal (flats) til mountainbikes har en større overflade end dem til almindelige cykler. Derudover har MTB-pedalen små ’pins’, som hjælper med et bedre greb til skosålen, så du sidder bedre fast på cyklen. Med flats kan du bruge normalt fodtøj på cykelturen, og du behøver derfor ikke at investere i cykelsko oveni.

Der er både fordele og ulemper ved at bruge flats. Flats er en fleksibel løsning, fordi du kan placere foden på pedalen uden at tage hensyn til, at den skal klikkes fast. Derudover er der mange, der synes, at flats giver en større tryghed, da du hurtigt kan få foden fri af pedalen. Dog betyder det også, at du kan komme til at træde mindre godt på ujævne underlag, hvis cyklen hopper under dig, og det kan gøre, at du mister fodfæstet på pedalen.

Flats er som udgangspunkt en god pedal, hvis du er nybegynder, så du kan lære den rigtige teknik fra start. 

MTB-pedaler: Klikpedaler

Klikpedaler betyder, som navnet antyder, at du klikker din sko fast på pedalen. Klikpedaler fungerer via en klampe. Det vil sige, at der sidder en klampe på pedalen, som passer til den klampe, der er monteret på din cykelsko, og på den måde kan du klikke foden fast på pedalen.

Du kan både få klikpedaler, hvor du kan klikke dig i fra én eller begge sider. Sidstnævnte gør det nemmere at komme i pedalerne, da du ikke skal tage hensyn til, hvordan pedalerne vender. Du kan også få klikpedaler, hvor du selv kan indstille bindingen efter behov. Med en løsere binding er det nemmere for dig at klikke dig ud, og det kan give en ekstra tryghed i forhold til at være spændt fast.

Ligesom med flats er der både fordele og ulemper ved klikpedaler. For mange er det en fordel, at du i højere grad kan aktivere din hoftebøjer-muskel, fordi du sidder fast, og det gør dig stærkere på cyklen. Samtidig kan du træde på ujævnt underlag uden at miste fodfæstet. Til gengæld er der flere, der oplever en vis utryghed med klikpedaler – særligt hvis du er ny på mountainbike. Risikoen for styrt er større, hvis du ikke formår at klikke dig ud i tide, og det kræver derfor en del øvelse, før man mestrer klikpedalerne sikkert og effektivt. 

Er du i tvivl?
Der er mange ting at tage højde for, når du skal vælge de rigtige pedaler til din MTB. Er du stadig i tvivl? Så kontakt os på mail/telefon eller besøg os i butikken – så hjælper vi dig med at finde den rigtige løsning.