6 års garanti på cykler
Cykler lige til døren
4.7 stjerner på TrustPilot

Klikpedaler


Klikpedaler betyder, som navnet antyder, at du klikker din cykelsko fast til pedalen. Der kan være mange fordele at hente ved klikpedaler, såsom bedre kraftoverførsel og øget komfort. Hvilke (klik)pedaler, du skal vælge, afhænger i høj grad af din individuelle kørestil og dine behov. Herunder kan du se vores forskellige klikpedaler til både landevejscykling og MTB.

Klikpedaler eller ej?


Der findes ikke én type pedaler, der passer til alle, da det i høj grad afhænger af ens kørestil og behov. Mange finder det en smule skræmmende at bruge klikpedaler, da tanken om at skulle være fastspændt kan være ubehagelig. Særligt nye motionscyklister synes, det er en udfordring at klikke sig ind og ud af pedalerne i tide, så man undgår ulykker.

Derfor er det også en rigtig god idé at øve sig i at klikke sig ind og ud af pedalerne, før man begynder at bruge dem for alvor. Man kan for eksempel holde stille imens, eller blot cykle frem og tilbage i et kvarter med minimal trafik. Når man så føler sig sikker i processen, kan man begynde at bruge dem på længere cykelture og for alvor mærke forskellen.


Hvilke klikpedaler skal jeg vælge?

Som nævnt handler det i høj grad om dine egne specifikke behov, når du skal vælge de rette klikpedaler. Der er dog visse generelle retningslinjer, man kan tage højde for. For eksempel skelner man mellem klikpedaler til MTB og landevejscykling, da der er stor forskel på, hvordan man bruger pedalerne i de to discipliner.


Klikpedaler til landevejscykling

Langt de fleste vælger klikpedaler til landevejscykling, da der findes en lang række fordele ved at have foden klikket fast til pedalen. Er du nybegynder og utryg ved at spænde dig fast, kan det dog være en god idé at starte med traditionelle pedaler. På den måde bliver du sikker på cyklen først, og du slipper samtidig for at investere i cykelsko, før du er helt sikker på, at det er en disciplin, du er glad for.

Vælger du klikpedaler, er der flere fordele at hente. Med klikpedaler udnytter du i højere grad dine lårmusklers kraft, da fodens låste position gør, at du i stedet for kun at skubbe pedalerne nedad, også kan trække dem med op igen. Det medfører et cirkulært tråd, som gør, at du udnytter flere af dine muskler, end du ville gøre med traditionelle pedaler. Du får en god kraftoverførsel, som er særligt fordelagtig, når du skal køre stærkt i en længere periode uden at blive træt.

Derudover kan klikpedaler give en bedre komfort. De cykelsko, som du skal bruge sammen med klikpedalerne, har stive såler. Det betyder, at de (sammen med klamperne) mindsker belastningen på din fodmuskulatur i forhold til de mere fleksible sko, du kan bruge med traditionelle pedaler, og dermed får du benene til at gøre det meste af arbejdet.

Samtidig sikrer klikpedalerne, at du kan holde dine ben og særligt dine knæ stabile i kraftoverførslen, og det mindsker risikoen for skader i knæene. I hvert fald så længe cyklen er indstillet korrekt til dig – ellers kan klikpedaler faktisk gøre ondt værre og belaste dine knæ, hvis du er fastspændt i en forkert position. Vær derfor altid sikker på, at din cykel er indstillet korrekt til din krop.


Klikpedaler til MTB

Er du nybegynder på MTB, er der mange, der anbefaler, at du starter ud med at bruge de såkaldte flats, som minder meget om traditionelle pedaler. Flats har dog både en større overflade end traditionelle pedaler, og så har de små ’pins’, som giver et bedre greb på cyklen. Flats er som udgangspunkt et godt valg til nybegyndere, da de giver én mulighed for at lære den rigtige teknik uden at være spændt fast til cyklen.

Vælger du på et tidspunkt at skifte til klikpedaler, kan du både få klikpedaler, hvor du kan klikke dig i fra én eller begge sider. Sidstnævnte gør det nemmere at komme i pedalerne, da du ikke skal tage hensyn til, hvordan pedalerne vender.

Også ved kørsel på MTB kan der være fordele at hente med klikpedaler. Den klare fordel ved klikpedalerne er, at du ikke risikerer at miste fodfæste, når cyklen hopper hen over skovens ujævne terræn. Når du er fastlåst, skal du ikke bekymre dig om, om din fod glider af pedalen, og det giver dig samtidig mulighed for at trække cyklen til dig. På den måde tager du noget af vægten af baghjulet, og det gør det nemmere at komme over de forskellige forhindringer.

På samme måde som ved landevejscykling får du også ved MTB en bedre kraftoverførsel med klikpedaler, som gør, at du mindsker belastningen og kommer hurtigere frem.

Læs mere om både klikpedaler og flats til MTB her.


Brug for hjælp?

Er du i tvivl om, hvorvidt klikpedaler er det rigtige valg til dig? Så kontakt os her eller kom ind i vores butik, hvor vi står klar til at hjælpe dig.