6 års garanti på cykler
Cykler lige til døren
4.7 stjerner på TrustPilot

Sådan smører du din cykelkæde korrekt


Stor guide til korrekt smørelse af din cykelkæde

Sådan smører du din cykelkæde korrekt

Din cykel er udstyret med flere bevægelige komponenter, der tilsammen sikrer at den kører som den skal. Cykelkæden er dog blandt de vigtigste, da cyklen slet ikke kan køre uden. En cykelkæde udsættes for store belastninger på alle typer cykler, og har derfor brug for løbende smøring, vedligehold og udskiftning. Du kan mindske sliddet på din kæde, og dermed også mindske behovet for udskiftning, ved at få smurt og renset den løbende med de rigtige produkter. I denne guide, gennemgår vi de ting du skal være opmærksom på når du smører din cykelkæde, så du får det maksimale ud af din cykel og dens udstyr.

Sådan smører du din cykelkæde - kort fortalt:

  1. Gør dig det klart hvilken cykel der er tale om, og hvilke forhold den skal bruges i.
  2. Find en kædeolie der matcher dine behov.
  3. Påfør kædeolie løbende og efter behov.
  4. Rengør din kæde løbende for at opnå det bedste resultat

Hvilken cykel skal du bruge olien til?

Første skridt i processen er at finde ud af hvilken type cykel der er tale om, og til hvilke formål den benyttes. Der er nemlig store forskelle i behovet for smøring hvis man sammenligner en hverdagscykel til helårsbrug og en racercykel der kun benyttes i tørvejr. I virkeligheden findes der smøremidler til næsten ethvert behov, og du gør din cykel en kæmpe tjeneste, ved at finde det helt rigtige til lige netop din. Tag til overvejelse hvor ofte du bruger din cykel, i hvilket slags vejr, og hvilken type cykel du benytter.

Tør olie og våd olie

Når du vælger kædeolie, kan udvalget for mange være overvældende. Der findes masser af forskellige producenter, og herunder mange forskellige produkter og olietyper. Generelt skelner man mellem kædeolie til tørvejr og kædeolie til vådt vejr. Allerede her kan du tage det første valg, og indsnævre sortimentet en hel del.

Kædeolie til tørvejr beskrives ofte som tør olie, eller ‘dry oil’, og er en markant tyndere blanding end den til vådt vejr. Den tørre olie har den fordel, at den skaber mindst mulig friktion, og stort set ikke samler noget snavs. Tør kædeolie er derfor ofte et populært valg til racercykler eller sportscykler, der primært bruges når vejret er godt. Man slipper nemlig for at gøre kæden ofte rent, mens drivlinjen kører med så lav friktion som muligt. Tør kædeolie findes hos alle producenter af kædeolie, og kan ofte fås i flere forskellige udgaver, hvor olien enten er mere eller mindre tør. Jo mere tør, jo mindre snavs samles, og jo oftere skal kæden smøres. Omvendt samler de vådere olier mere snavs, men skal påføres sjældnere.

Nogle tørre kædeolier kaldet voks olier, og er som navnet antyder baseret på voks. Denne løsning er til dem, der går meget op i deres cykling og ønsker den bedst mulige performance, eksempelvis til konkurrence. Voksen påføres nænsomt et par timer før brug, så den har tid til at tørre ind og klæbe til kæden. Det er den type olie der af mange betegnes som den ‘hurtigste’ og samtidig den der samler mindst snavs. Voks Olie skal dog påføres hver gang du skal cykle en tur, og foretrækkes derfor normalt kun til konkurrencebrug.

Tør kædeolie er populære valg til cykler der bruges til sport, da den kører let, og samler mindre snavs end alternativerne. Mange benytter også olien på deres hverdagscykler i sommerhalvåret, for at mindske behovet for rengøring.

Våd kædeolie er det klassiske valg på hverdagscyklen. Denne olietyper benyttes ikke så ofte på sportscykler, dog nogle gange på mountainbikes eller cross-modeller, hvor man også kører i dårligt vejr. Den våde kædeolie er markant federe end den tørre, og holder derfor bedre fast på kæden, selvom vejret er dårligt. På hverdagscykler som citybikes, elcykler og lignenden er den våd olie derfor et populært valg, da den skal påføres sjældent, og hvor man ikke går ligeså meget op i ydeevne som f.eks. på en racercykel.

‘Wet oil’ er i Danmark blandt de mest udbredte olietyper, da vejret kan være hårdt i mange af årets måneder. Kæden skal smøres og i den sammenhæng er den våde olie et populært valg, så man slipper for at smøre for ofte, og stadig er sikret en velkørende cykel.

Når du har gjort dig det klart hvilken type cykel, og hvilken brug der kendetegner der kendetegner dine cykelvaner, kan du hurtigt vurdere om tør eller våd kædeolie vil være valget for dig. Det har desuden også en del at gøre med hvor ofte du har lyst til at smøre din cykelkæde. Hvis du ikke gider smøre ofte, skal du vælge den våde løsning, og hvis du ikke har noget imod det, kan du gå med den tørre løsning. Der findes dog et væld af forskellige muligheder inden for de to kategorier, og nogle er f.eks. specialiseret til nogle cykler mere end andre. Hvis du går op i din cykel, er det derfor en god idé at researche blandt de forskellige muligheder. Du kan ofte læse dig frem til, hvilket produkt der vil være det bedste for dig og din cykel.

Sådan påføres kædeolien

Når du først har styr på kædeolien, skal du i gang med selve smøringen. Smøring af kæden er nemt, når du først har prøvet det et par gange, om end processen kan variere fra olie til olie og cykel til cykel.

Det første trin er faktisk at rengøre din kæde. Olie skal allerhelst påføres en ren kæde, da ny olie oven på gammel olie i længden er en dårlig kombination. Rengøring af kæden kommer vi dog til senere i artiklen.

De fleste olier kommer enten på spray eller i flaske med en spids tud, så du har nemt ved at ramme dér hvor det er behøvet. Normalt kan du nøjes med at køre rundt i pedalerne, og så påføre olien på indersiden af kæden i et par omdrejninger. Hellere lidt for meget end lidt for lidt. Når olien er påført kan du med fordel spinde pedalerne rundt et par omgange, evt. med et gearskift ind imellem, for at få kædeolien godt rundt omkring.

Herfra har kæden godt af at stå et øjeblik, inden du så tørrer det overskydende olie af med en tør klud. Særligt de tørre kædeolier har godt af at stå og tørre en smule ind, inden det overskydende materiale fjernes. Du kan ofte læse hvor længe du bør vente, bagerst på dåsen eller flasken. Nogle af de helt tørre voks-produkter skal f.eks. stå mindst 3 timer, før cyklen tages i brug, mens andre kan bruges med det samme. Stort set ingen olier har dog godt af køre med for meget olie, hvorfor det altid er en god idé at tørre det overskydende af med en klud. Kæden skal egentlig bare smøres inde i leddene, så alt det smørelse der sidder på ydersiden skal fjernes. Kør kæden gennem en tør klud et par gange, og så burde du være good-to-go.

Hvor ofte skal kæden smøres?

Mange spørger os; ‘hvor ofte skal jeg smøre min kæde?’. Spørgsmål er svært at svare på, for der findes ikke et helt konkret svar. Den korte forklaring er, at kæden skal smøres når den har brug for det. Du kan selv tjekke kæden løbende, og se om den ser tør ud, eller lyder som om den er tør. Hvis kæden f.eks. knirker, er det et kraftigt tegn på at den har brug for smørelse.

Du kan også tage et kig på kæden, for at se hvordan det står til. Hvis du kan se, at den ser tør ud mellem leddene, kan du roligt give den en omgang olie, og hvis der er rust på, er det et andet klart tegn på mangel på smøremiddel.

Behovet for smøring hænger i høj grad sammen med vejret. Hvis det regner eller sner, skal kæden smøres oftere end når det er tørt. Regn og hårdt vejr slider på kæden og cyklen, og kræver derfor hyppigere smøring end ellers. Derfor smører man for eksempel også kæden oftere på en mountainbike end på en racercykel, da mountainbiken udsættes for hårdere kørsel og mere slid.

Rengør din kæde løbende

Det er vigtigt at få smurt sin cykelkæde løbende, men som sagt er det i længden ikke en god idé at påføre ny olie ovenpå gammel olie. Derfor bør du også være opmærksom på at få rengjort din kæde, såvel som resten af din cykel. Med rengøring får man fjernet gamle olierester og det snavs, der er blevet opsamlet under kørsel. Om vinteren, når der er salt på vejene, er dette desuden særligt vigtigt. Salten får din kæde til at ruste, hvis det sidder i lang tid ad gangen, og skal derfor fjernes fra kæden så ofte og hurtigt som muligt.

Til rengøring af kæde og cykel findes der masser af forskellige produkter. En klassisk degreaser eller ‘affedter’ opløser al smøring på kæden, så du kan gøre den fuldstændig ren, evt med en klud eller en børste. Degreaser kommer ofte i en stor spraydåse, så den er nem at påføre. Den kan desuden benyttes til rengøring af alle andre komponenter på cyklen. Degreaseren fjerner alt fedt og snavs, så du derefter kan påføre ny kædeolie. Der findes desuden mange andre kæde renseprodukter, der både kan bruges direkte eller blandes op med vand.

Smør din kæde efter behov

Din kæde skal smøres løbende for at din cykel kører bedst muligt. I den sammenhæng er det sådan set underordnet om du kører på en racercykel, en mountainbike, en elcykel eller en hverdagscykel. Kæden er det komponent der driver cyklen fremad, og den udsættes for stor belastning og et stort slid i løbet af et år. Du bør derfor lægge mærke til din kædes tilstand, så du får den smurt inden det er for sent. Lyt til om den knirker eller om den ser tør ud, og påfør derefter efter forhold, cykeltype og behov.

Hos Cykelexperten.dk kan du finde et kæmpe udvalg kædeolie til cykler. Vi fører produkter fra store producenter som Muc-Off, Morgan Blue og Finish Line, og har i sortimentet masser af forskellige produkter til ethvert behov. Her er både olier til hverdagscyklen, mountainbiken og den top professionelle racercykel.

Andre relevante artikler