6 års garanti på cykler
100% samlet ved levering
4.7 stjerner på TrustPilot

Mountainbike - sådan kommer du i gang med at køre MTB


Nybegynder til mountainbike? Her er vores guide til hvordan du kommer ordentlig i gang!

Begynder på mountainbike - sådan start du på MTB

Mountainbikes er blandt de mest populære cykeltyper når der skal motioneres og konkurreres på to hjul. Mountainbiken giver dig mulighed for at bruge din cykel stort set overalt. Cyklen kan bruges på de tekniske spor i skoven, på grusstier, på landevej og på cykelstien. De brede dæk og den bløde affjedring gør en mountainbike komfortabel at køre på, og med lette stel, gode gear og store hjul kan du meget hurtigere end du tror, særligt på landevejen.

Flere og flere benytter MTB som udgangspunkt for træning, transport eller konkurrence, og med masser af forskellige prisklasser og kvalitetsniveauer er der noget for enhver. I denne guide giver vi dig et par gode til hvordan du kan starte med at køre MTB. Vi gennemgår emner som cykel, udstyr og beklædning, så du bliver klædt godt på til at give den gas i skoven.

Kort fortalt - Sådan starter du med at køre på MTB

  • Find en cykel der matcher dine behov - vælg mellem aluminium og carbon
  • Vær opmærksom på om udstyret er af god kvalitet
  • Gør cykelturen sjovere med gode pedaler, cykelhjelm og noget lækkert cykeltøj
  • Investér i værktøj, lappegrej og plejemidler så du kan holde din cykel kørende i lang tid


Vælg den rigtige mountainbike

Der er masser af mountainbikes at vælge fra, og det kan være svært at overskue hvilken der er den rigtige, og hvad forskellene egentlig er på de enkelte modeller. Som udgangspunkt skelner man mellem to forskellige steltyper: dem af aluminium og dem af carbon. Carbon er lettere, stivere og mere komfortabelt, men koster også oftest en god portion mere. Materialet er simpelthen dyrere at fremstille og forme, men giver din cykel nogle fantastiske egenskaber.

Aluminium er en smule tungere, men er stadig både stift og komfortabelt. For de fleste begyndere vil en alu-mountainbike være mere end rigeligt for at starte med at køre MTB. En god alu-MTB starter almindeligvis fra omkring 6000-7000 kr. mens en carbon-model starter fra omtrent 13000 kr. Så du ikke nødvendigvis behøver bruge den store formue for at komme i gang med at køre.

Der findes derudover også forskellige typer af mountainbikes - typisk er en MTB kendetegnet ved være affjedret med brede dæk og støddæmpere, men der er forskel på placeringen af disse og den betydning det har for cyklens egenskaber. 

Hardtail mountainbikes

Hardtail mountainbikes - gode til begynderen

En hardtail mountainbike er med affjedring udelukkende i forgaflen, og udgør den mest udbredte og prisfornuftige mountainbike type i Danmark. Den ene støddæmper er for de fleste rigeligt til det danske terræn, og med en lavere startpris er cykeltypen populær blandt både motionister og pendlere. De affjedrede forgafler fås i mange forskellige kvalitetsniveauer, men oftes vil man skelne mellem forgafler med fjederaffjedring som den billigere mulighed, og forgafler med luftaffjedring som det dyrere, men bedre alternativ.

Det er er en smagssag hvilken cykeltype, som er den rigtige for dig, derfor har vi altid en god portion mountainbikes stående samlet i Megastore, så du kan prøve forskellige udstyrs- og prisniveauer.

Bergamont Revox 2 2021 - Grøn

3.799 kr.​

3.799 kr.​

Bergamont Revox 2 2021 - Sort

3.799 kr.​

3.799 kr.​

Bergamont Revox 2 2022 - Grå

4.999 kr.​

4.999 kr.​

Bergamont Revox 2 2022 - Rød

4.999 kr.​

4.999 kr.​

Bergamont Revox 3 2021 - Orange

4.499 kr.​

4.499 kr.​

Bergamont Revox 3 2021 - Sølv

4.499 kr.​

4.499 kr.​

1 STK. TILBAGE

Bergamont Revox 3 2022 - Blå

5.399 kr.​

5.399 kr.​

1 STK. TILBAGE

Bergamont Revox 3 2022 - Grøn

5.399 kr.​

5.399 kr.​

Bergamont Revox 3 EQ 2021 - Orange

4.999 kr.​

4.999 kr.​

Bergamont Revox 3 EQ 2021 - Sølv

4.999 kr.​

4.999 kr.​

Full suspension mountainbikes

Full suspension mountainbikes - til dem der ikke går på kompromis

En full suspension mountainbike er en cykel med affjedring både for og bag, og giver af denne opsætning cykelrytteren en blødere oplevelse i selv det allermest krævende terræn. Den dobbelte affjedring giver rigtig god greb på særligt ujævnt underlag med sten og rødder, og er oftest den hurtigste cykeltype på de mere tekniske passager. Full-suspension er til dig, som ønsker en smule mere komfort på turen i skoven, og gerne vil kunne tackle de sværeste spor både i Danmark og i udlandet. En full suspension MTB vil desuden oftest karakteriseres som enten XC (Cross-country) eller Trail. XC er aggressive cykler der er bygget til fart på sporet, affjedringen er hårdere og stellet så stift som muligt. En trail MTB har markant blødere affjedring, og giver med en mere oprejst siddeposition brugeren mere komfort på selv det helt ujævne underlag.

Foruden typen af affjedring kan du overveje hvilken hjulstørrelse, som vil være den bedste for dig. I dag laves mountainbikes med enten 27,5" eller 29" hjul. 27,5" er en smule lettere at manøvrere med på de helt tekniske spor, og anbefales ofte til lavere personer eller børn. 29" er i dag den klart mest udbredte hjulstørrelse, og giver dig bedre rulleegenskaber og kører lettere over krævende underlag med f.eks. rødder og sten.

⚠️ UDGÅET VARE ⚠️

Bergamont Contrail 5 2020

17.499 kr.​

17.499 kr.​

-7%
⚠️ UDGÅET VARE ⚠️
TILBUD

Bergamont Contrail 8 2020

19.499 kr.​

20.999 kr.​

-15%
⚠️ UDGÅET VARE ⚠️
TILBUD

BMC AGONIST 02 Two 2020

23.499 kr.​

27.499 kr.​

BMC Fourstroke 01 LT ONE 2021

67.299 kr.​

67.299 kr.​

ELEKTRONISK GEAR

BMC Fourstroke 01 LT ONE 2022 - Grøn

66.799 kr.​

66.799 kr.​

BMC Fourstroke 01 LT TWO 2021

49.799 kr.​

49.799 kr.​

ELEKTRONISK GEAR

BMC Fourstroke 01 LT TWO 2022 - Sort

51.199 kr.​

51.199 kr.​

ELEKTRONISK GEAR

BMC Fourstroke 01 ONE 2022 - Rød

92.999 kr.​

92.999 kr.​

-11%
⚠️ UDGÅET VARE ⚠️
TILBUD

BMC FOURSTROKE 01 Three - KAMPAGNE

34.999 kr.​

39.499 kr.​

BMC Fourstroke 01 THREE 2022 - Grå

42.999 kr.​

42.999 kr.​

Vælg god kvalitet der holder til MTB kørsel

En kvalitets MTB er en must have i skoven!

En vigtig faktor når du vælger en cykel, er dog det det udstyr den er monteret med. På mountainbikes, der ofte udsættes for mudder, snavs og hård kørsel, er det essentielt at udstyret er af god kvalitet, og kan holde til lidt af hvert. Sæt dig derfor ind i hvilke grupper der er egnet til hvilken slags kørsel, og vær opmærksom på hvad der sidder på de enkelte mountainbikes. En god geargruppe skifter hurtigere gear og er udarbejdet i bedre materialer, så den både holder længere og kræver mindre vedligehold.

Udstyret kan have ret så stor betydning for cyklens samlede pris, da geargruppen omfatter alt fra kæde, kassette, tandhjul og kranksæt, til bremser, bagskifter og forskifter. Ud over stel og hjul, er det altså i høj grad geargruppen der har noget at sige i forhold til cyklens kvalitet. Hvis du har planer om at benytte din cykel på sporet og de tekniske ruter i skoven, anbefaler vi som udgangspunkt at du sigter efter Shimanos Deore-geargruppe eller lignende som minimum. Hér er du garanteret udstyr der kan holde til lidt af hvert, så du både får glæde af din nye cykel nu og i lang tid fremover. De fleste mountainbikes i vores sortiment er udstyret med gear fra enten Shimano og SRAM, så det er lettere at overskue hvilke kvalitetsniveauer der er tale om.

Når du skal vælge mountainbike er det en god idé at prøve lidt forskellige modeller. Ved at prøve cyklerne får du en forståelse for de forskellige kvalitets- og prisniveauer, så du lettere kan vælge den der matcher dit behov. Desuden kan de forskellige producenters modeller have forskellige pasformer, der har betydning for hvordan du sidder på cyklen. Ved at prøve en række forskellige cykler, er du helt sikker på at du finder den rigtige.

Nødvendig udstyr når du skal begynde på mountainbike

Udover en mountainbike af god og holdbar kvalitet, så forudsætter en god og sjov oplevelse på MTB, at du også har det rigtige udstyr - ellers kan det hurtigt blive træls. Er dit cykeltøj eksempelvis ikke vandtæt, så bliver det hurtigt til en kold og våd oplevelse på en regnvejrsdag. Nedenfor finder du vores tips til must have udstyr, når du skal til at starte med køre MTB i skoven

MTB pedaler

De fleste mountainbikes kommer uden pedaler. Du skal derfor vurdere om du vil starte med MTB klikpedaler, eller nøjes med et par gode, flade pedaler for en start. Begge fungerer egentlig fint, når du først skal prøve kræfter med at køre mountainbike. Mange foretrækker dog klik-systemet da du dermed har sikkerheden ved at vide at du altid sidder fast i pedalen, uanset hvor ujævnt terrænet er. Med klikpedaler får du desuden fordelen af at kunne trække i pedalen, og derfor opnår et bedre tråd.

Hvis du nøjes med flade pedaler, skal du sigte efter den kategori der kaldes ‘flats’. Flats er lavet til MTB, og har en stor platform med masser af pigge, for et effektivt greb. Pedalerne kan fås i flere forskellige prisniveauer, men som begynder behøver du ikke lægge den store vægt i, hvor ‘god’ pedalen er. Med flats-pedaler kan du benytte dine almindelige kondisko eller tilkøbe et sæt flats MTB cykelsko.

BBB Bigfeet MTB Pedal BPD-16

199 kr.​

199 kr.​

BBB BPD-32 Mountain High pedal

349 kr.​

349 kr.​

BBB Pedal ForceMount til Mountainbike MTB BPD-14

599 kr.​

599 kr.​

BBB Standard Pedal med SPD "Dualchoice" BPD-23

549 kr.​

549 kr.​

BBB Universal SPD Pedalklampe BPD-01

149 kr.​

149 kr.​

Bike Attitude Pedal Vendbar SPD

399 kr.​

399 kr.​

CrankBrothers Cleat Easy Release 0°

199 kr.​

199 kr.​

CrankBrothers Cleat Easy Release 6°

199 kr.​

199 kr.​

CrankBrothers Flat Pedal Stamp 1 - Large - Black

359 kr.​

359 kr.​

ANBEFALES

CrankBrothers Flat Pedal Stamp 1 - Small - Black

359 kr.​

359 kr.​

MTB cykelsko

Vælger du klikpedalerne, skal du også have et par cykelsko der matcher. Med pedalerne følger et sæt klamper, der monteres på undersidne af skoene - det er dem der klikker sammen med pedalerne, så du sidder fast når du kører. Klikpedalerne behøver ikke være voldsomt dyre - et godt par kan fås fra omkring 400 kr. Sko starter til sammenligning fra knap 700 og opefter. Cykelsko er designet specifikt til cykling, og er kendetegnet af en stiv sål og et tæt fit, der giver dig de bedste betingelser for at træde så effektivt som muligt. Cykelsko til MTB er desuden udstyret med en række forhøjninger på undersiden, så du kan få fodfæste når du sætter foden ned.

Med et godt sæt pedaler og sko er du godt på vej til at kunne give den gas i skoven. Med kliksko og pedaler har du fuld kontrol over både cyklen og dit tråd, men som begynder er du også fint dækket ind med et par gode flats-pedaler, så du kan få en følelse for cyklen og lære at bruge den i det mere tekniske terræn.

🔥 NYHED

CrankBrothers Mallet BOA MTB Cykelsko - Sort/Guld

1.449 kr.​

1.449 kr.​

🔥 NYHED

CrankBrothers Mallet Lace MTB Cykelsko - Blå

1.099 kr.​

1.099 kr.​

🔥 NYHED

CrankBrothers Stamp BOA MTB Cykelsko - Sort/Guld

1.299 kr.​

1.299 kr.​

🔥 NYHED

CrankBrothers Stamp Speedlace MTB Cykelsko - Grå

1.099 kr.​

1.099 kr.​

🔥 NYHED

CrankBrothers Stamp Speedlace MTB Cykelsko - Grøn

1.099 kr.​

1.099 kr.​

🔥 NYHED

CrankBrothers Stamp Speedlace MTB Cykelsko - Hvid/Sort

1.099 kr.​

1.099 kr.​

DMT KM 3 MTB Cykelsko - Sort

1.599 kr.​

1.599 kr.​

1 STK. TILBAGE

DMT KM1 MTB Sko - sort/grå

2.599 kr.​

2.599 kr.​

DMT KM4 MTB Cykelsko - Grøn

1.299 kr.​

1.299 kr.​

-25%
TILBUD

DMT WKM1 Vinter MTB Sko - Sort

1.349 kr.​

1.799 kr.​

Husk cykelhjelmen!

Husk cykelhjelmen når du skal køre mountainbike

Cykelhjelm er altid en god idé, men på mountainbiken, hvor underlaget er sværere at styre på, er den simpelthen et must. Hjelmen mindsker chancen for alvorlige hovedskader betragteligt, hvis du skulle være uheldig at vælte. På mountainbike er det ikke unormalt, at man må ned og ligge et par gange, før man rigtig har fået styr på cyklen, derfor kan vi ikke anbefale cykelhjelmen nok!

Cykelhjelmen behøver som sådan ikke være nogen specielt model, men vi anbefaler som udgangspunkt at du vælger én der er lavet til sportsbrug. Sportshjelme er lette og har god udluftning, to faktorer som man som motionsrytter værdsætter højt. Man skelner desuden også mellem MTB-cykelhjelme og cykelhjelme til race. Cykelhjelmene til MTB er oftest med bedre udluftning, en lidt tykkere skal og med en skærm for enden. Skærmen har til formål at skygge for sol, regn og beskytter mod sten og grus fra forankørende cyklister. De større udluftningshuller er primært en fordel fordi man på MTB kører langsommere end på racercyklen, og derfor har brug for et bedre airflow.

Du behøver dog ikke låse dig fast på én type cykelhjelm. De fleste hjelme kan i princippet benyttes, så længe du føler dig tilpas med den på, og ikke føler ubehag mens du kører. Hos Cykelexperten.dk sælger vi kun godkendte hjelme, så du er sikret god sikkerhed og smarte designs. Mange af vores hjelme er desuden udstyret med det populære MIPS-system (Multi-directional Impact Protection System) der øger sikkerheden på din cykelhjelm.

Abus Macator MIPS - Sort (DK)

709 kr.​

709 kr.​

Abus Macator MIPS - Sølv (DK)

649 kr.​

649 kr.​

Abus Macator MIPS signal - Gul (DK)

649 kr.​

649 kr.​

💥 CRASH SENSOR

Abus Montrailer QUIN - Hvid

1.619 kr.​

1.619 kr.​

💥 CRASH SENSOR

Abus Montrailer QUIN - Sort

1.619 kr.​

1.619 kr.​

1 STK. TILBAGE

Abus MountZ - Blå

539 kr.​

539 kr.​

Abus MountZ - Grøn

539 kr.​

539 kr.​

Abus MountZ - Hvid

539 kr.​

539 kr.​

Abus MountZ - Lyserød

539 kr.​

539 kr.​

Abus MountZ - Sort

539 kr.​

539 kr.​

Godt MTB cykeltøj gør turen sjovere

Godt MTB tøk gør cykelturen sjov i alt slags vejr

Som udgangspunkt kan du med cykel, pedaler og cykelhjelm allerede begive dig ud på de første kilometer på din mountainbike. Med et godt sæt MTB cykeltøj bliver turen dog en lille smule sjovere, da du både øger din komfort og din ydeevne på cyklen. Det vigtigste komponent, når du skal sammensætte dit MTB-outfit, er et godt par cykelshorts. Cykelshorts er udstyret med en pude i bunden, der sikrer din komfort på cyklen, selv på de helt lange træningsture. Særligt i skoven er cykelshortsene guld værd, da belastningen fra et ujævnt underlag hurtigt kan blive ubehagelig.

Som begynder behøver du ikke sigte efter de absolutte topmodeller når det kommer til cykelshorts. Et godt par shorts med en solid pude kan fås fra omkring 600 kr. Hvis du ikke før har kørt med cykeltøj, er det en klar fordel at prøve et par modeller. Størrelser og pasform kan nemlig være svære at vurdere sig frem til.

Du kan supplere dine cykelshorts med en trikot og et par handsker, så du er klar til at køre i det gode vejr. Cykeltøj fås dog også til alle de forskellige årstider, så med tiden kan investere i lange cykelbukser, jakker til de forskellige sæsoner, og undertøj af varierende tykkelse. Cykelshortsene udgør dog det vigtigste element, og for en start kan du sagtens supplere disse med en almindelig sportstrøje, og så er du kørende.

-15%
⚠️ UDGÅET VARE ⚠️
TILBUD

Alé Enduro Shorts MTB

1.019 kr.​

1.199 kr.​

-15%
🔥 NETOP NEDSAT
TILBUD
🔥 NYHED

Alé Gravel / MTB Shorts Overland - Grøn

892 kr.​

1.049 kr.​

🔥 NYHED

Alé Gravel / MTB Shorts Overland - Sort

1.049 kr.​

1.049 kr.​

🔥 NYHED

Alé Handske MTB Fango - Sort

549 kr.​

549 kr.​

-15%
🔥 NETOP NEDSAT
TILBUD

Ale Jersey Attack Off Road 2.0 - Grøn

764 kr.​

899 kr.​

Ale Jersey Attack Off Road 2.0 - Sort

899 kr.​

899 kr.​

-67%
TILBUD

Alé Jersey Enduro - Blå

149 kr.​

449 kr.​

1 STK. TILBAGE
🔥 NYHED

Alé Jersey Gravel Away - Grøn

499 kr.​

499 kr.​

-15%
🔥 NETOP NEDSAT
TILBUD
1 STK. TILBAGE
🔥 NYHED

Alé Jersey Gravel Away - Orange

424 kr.​

499 kr.​

🔥 NYHED

Alé Jersey Gravel Chaos

899 kr.​

899 kr.​

Lappegrej, værktøj og vedligehold

Når udstyret er på plads, handler det om at holde hele molevitten ved lige. Du er nødt til at medbringe lappegrejcykelpumpe og ekstra cykelslanger på dine cykelture, så du kan komme videre hvis du punkterer. I princippet kan du nøjes med én slange, et par dækjern og en kompakt pumpe, og så er du kørende. Når først du har prøvet at skifte slange et par gange, har du fuldstændig styr på det, og så er det klaret på få minutter.

Det er altid en god idé at komplimentere lappegrejet med et multitool, så du kan foretage småjusteringer undervejs. Særligt når du starter med at køre mountainbike kan du have bruge for at finjustere eksempelvis sædehøjde og styr, og med et multitool har du alt det cykelværktøj du skal bruge i en kompakt samlet enhed. På nogle mountainbikes skal du desuden bruge værktøj til at tage hjulene af og på - i tilfælde af punkteringer er du altså nødt til at medbringe en smule værktøj.

Vedligehold og rengøring

Det er desuden vigtigt at vedligeholde sit udstyr løbende. Du kan bruge nok så mange penge på et fedt stel og det lækreste udstyr, men hvis ikke du får vasket, renset og smurt, holder det desværre ikke ret længe. Når man kører i skoven udsættes alle de bevægelige, mekaniske dele for hård belastning i form af småsten, grus og støv. Din cykel har derfor godt af at blive vasket løbende for at fjerne alt det uønskede skidt. Vask kan klares hurtigt med haveslangen, eller med spand og opvaskebørste.

Investér også gerne i en degreaser (eller affedter) der bruges til at opløse og fjerne fedt og olierester som en almindelig vask ikke kan klare. Olie på kæde og gear samler hurtigt snavs i skoven, og opbygges hurtigt som plamager af skidt der slider på din cykel. Med en degreaser kan du effektivt rengøre cyklen helt ned til mindste detalje, og midlet kan endda benyttes på dine skivebremser, så du holder dem i top stand i lang tid.

Når cyklen er ren, handler det om at få den smurt på ny. Brug en kædeolie specifikt designet til cykler, og vælg et produkt der matcher de forhold du kører i. Hvis du eksempelvis bruger din mountainbike i de kolde, våde vintermåneder bør du sigte efter en fed olie der holder længe. I det tørre vejr om sommeren kan du nøjes med en finere olie, der samler mindre snavs men skal påføres oftere.

Gør vedligehold af cykel og udstyr til en fast del af din cykling, så bliver det meget sjovere at køre mountainbike i længden. Du kan læse mere om emnet i vores store guide om vedligeholdelse af cykler.

Bliv klar til at køre mountainbike hos Cykelexperten.dk

Hos Cykelexperten.dk fører vi et bredt udvalg af både mountainbikes, udstyr, beklædning, værktøj og plejemidler. Du finder det samlede udvalg her på siden, og du er altid velkommen i Megastore i Vanløse, hvor vores ekspedienter står klar til at hjælpe dig godt på vej.

Vores udvalg er blandt landets største, så du finder alt det du skal bruge - og ofte i flere forskellige prislejer, så du kan finde ud af hvilket setup der vil være det rigtige for dig. Vi leverer cykler 100% samlet og med eventuelt udstyr monteret, så du ikke skal tænke på at samle og klargøre din nye cykel. Når du forlader vores forretning er du simpelthen klar til afgang, og klar til at prøve kræfter med at køre MTB i skoven. Mountainbiken giver dig fantastisk motion, og mulighed for at prøve kræfter med terræn du ellers ikke har mulighed for. Når du først har udstyret på plads, er det bare med at komme i gang. Så kan du altid opgradere på cykel og udstyr på længere sigt, når du finder ud af hvad dine behov egentlig er.

SE ALLE MOUNTAINBIKES