6 års garanti på cykler
Cykler lige til døren
4.7 stjerner på TrustPilot

Batteri til elcykel - Vælg den rigtige størrelse


Guide til elcykelbatterier

Sådan vælger du det rigtige elcykel batteri

Elcykler bliver mere og mere almindelige på de danske cykelstier og landeveje. Cyklerne er i dag både billige og mere pålidelige end bare for 10 år siden, bliver for hvert år mere udbredte. 

En elcykel giver dig ekstra støtte cykelturen, og er særligt en fordel hvis man kører langt, i kuperet terræn, eller ønsker at cykle på arbejde uden at få det alt for varmt. Via en motor og et batteri drives cyklen fremad, og kan justeres lige efter brugerens behov fra det ene øjeblik til det andet. 

Èt af de vigtigste komponenter i denne sammenhæng er elcykel batteriet og dettes levetid og rækkevidde. Elcykel batteri rækkevidde kan variere markant, fra den ene model til den anden. 

Mange faktorer har nemlig indflydelse på hvor langt du kan køre på din elcykel.

Kort fortalt - sådan vælger du den rigtige batteristørrelse til din elcykel:

  • Vurdér hvor langt du skal køre i hverdagen
  • Vælg en størrelse der matcher, eller overgår dine behov
  • Find den batteriplacering du bedst kan lide


Elcykel batteri størrelse

Den primære faktor, når man snakker om batteriets levetid og rækkevidde, er elcykel batteri størrelsen. Batteriet størrelsen kan variere meget, og har en direkte indflydelse på hvor langt du kan køre. 

De to største producenter af batterier til elcykler er Bosch og Shimano. De to producenter er begge kendte for hver deres fokusområder, Shimano som producent af cykelgear, og Bosch som producent af værktøj, hårde hvidevarer og meget andet. Begge er med til at sætte standarden for batterier til elcykler, og udgør de bedste valg og den højeste kvalitet, når du skal have en elcykel

Begge mærker har elcykel batteri typer i flere forskellige størrelser. Normalt skelner man mellem 3-4 forskellige elcykel batteri størrelser. Hos Bosch finder du eksempelvis størrelserne 300, 400, 500 og 625 watts batterier. 

Batteriets størrelse giver den første og bedste indikation af, hvor langt du kan køre på din elcykel. Selv de mindste batterier kan dog i mange tilfælde, presses op på omkring de 80 kilometers rækkevidde ved en fuld opladning. Omvendt kan de største batterier runde distancer helt op omkring 200 kilometer, hvis forholdene tillader det.

Udover batteri størrelsen, er der mange andre faktorer der spiller ind. Ting som brugerens vægt, terræn, vind- og vejrforhold, samt mængden af assistance brugt fra motoren. 

De fleste displays på cyklerne kan dog hjælpe dig med at udregne, hvor langt du kan køre endnu, så du aldrig er helt i tvivl om den tilbageværende mængde batteri på cyklen. Et batteri til en elcykel er hamrende dyrt, og måske det allervigtigste komponent, samlet set. 

Derfor anbefaler vi altid at man fra starten vælger så stort et batteri som muligt, da både levetid, rækkevidde og garanti også forlænges. På nogle cykler kan du vælge mellem forskellige batterier til samme cykel, mens nogle cykler er udstyret med fast batteri fra start. 

Oftest er det dog billigst at opgradere til et stort batteri med lang levetid fra start, sammenlignet med at købe et helt nyt efter et års tid.

Placering af elcykel batteri

Elcykel batterier kan have mange forskellige placeringer på cyklen. Tidligere var det mest populært at have det siddende på cyklens bagagebærer, og altså bagerst på cyklen. I dag hælder tendensen dog mere til, at batteriet placeres mere centralt på cyklen. Nogle modeller kommer med integreret powerpack, der sidder inde i selve stellet, mens nogle modeller bare sidder placeret i holdere på cyklens skrårør eller umiddelbart over motoren. Placeringen har mest at sige i forhold til cyklens vægtfordeling, da en mere central placering giver en mere 'almindelig' cykel at køre på, sammenlignet med en cykel der f.eks. er meget tung bagtil. Placeringen har dog intet at sige i forhold til elcykel batteri rækkevidden.

Placeringen af batteriet er også en visuel ting. Nogle kan bedre lide en elcykel der ligner en almindelig cykel, og derfor bedre kan lide de modeller hvor batteriet sidder bagerst på cyklen. Andre er mere til en smart look, hvor man godt kan se at det er en elcykel, men hvor batteriet er godt skjult i stellet eller over motoren. Dette er på mange måder en smagssag og har ikke meget med cyklens egenskaber at gøre. Dog vil en cykel med batteri inde i stellet tit være dyrere end én, hvor batteriet er sat uden på cyklen.

Elcykel batteri levetid

Elcykel batteri levetid kan variere en del. De fleste producenter giver 2 års garanti på deres batterier, eller hvad der svarer til 1000 fulde opladninger. De 2 år lyder måske som en lav garanti for en dyr cykel, men langt de fleste batterier holder også længere. Mærker som Bosch og Shimano vurderer at deres batterier kan holde til 1000 fulde opladninger. Hvis vi så regner med at du kan køre ca. 100 kilometer på en fuld opladning, er det en ret god levetid. De fleste batterier holder dog som nævnt en del længere. Når man snakker om elcykel batteri levetid, er det derfor svært at sige helt et helt præcist tal. De fleste batterier holder længere end garantien siger. Du kan derfor få masser af glæde af din cykel i mange år, uden at du skal tænke på reparationer og udskiftninger.

Det har desuden stor betydning for batteriets levetid, hvor stort batteriet er. Jo større, jo bedre holdbarhed. Sådan kan det i hvert fald kort beskrives. De forskellige mærker siger som nævnt at 1000 fulde opladninger er en god målestok for rækkevidden på batteriet. Der kan man derfor hurtigt regne ud, at batterier med større rækkevidde, samlet set har en længere levetid end de mindre. 1000 fulde opladninger på et batteri med 160 kilometers rækkevidde, giver jo netop mere end f.eks. ét med 80 kilometers rækkevidde. Størrelsen på batteriet beskrives mange gange med watt. Watt bruges mest af alt som et målestok for størrelsen, men gør det nemmere at adskille de forskellige modeller. Normalt måles de nemlig i ampere (ah), der kan være svære at forholde sig til.

Hvor stort batteri skal jeg vælge?

Når du skal vælge en elcykel, bør du tage stilling til hvor langt du har brug for at køre. Man kan selvfølgelig godt tage en længere tur ind i mellem, men overvej hvor langt du skal køre på regelmæssig basis. For eksempel kan turen til skole eller arbejde være god at overveje. Her får du en idé om, hvor meget rækkevidde du har brug for, og dermed hvilken cykel du skal vælge. Det ville være ærgerligt at vælge en cykel, hvor du ikke har lang nok distance til at komme frem og tilbage. Hvis du har særligt langt, er der dog mulighed for at tage en ekstra oplader med. Når du besøger din cykelhandler skal du derfor som det første oplyse hvor langt du regner med at køre. Hvis du ikke selv nævner det, kan vi næsten garantere dig for, at det er det første du bliver spurgt om. Rækkevidden er nemlig hamrende vigtig for at kunne udpege de relevante modeller. Det er ikke alle cykler, hvor man selv kan vælge størrelsen på batteriet. Nogle er udstyret med faste batterier, så man skal vælge den helt rigtige cykel der matcher dit behov.

Der vil desuden ofte være en prisforskel på de forskellige størrelser. Batterierne har nemlig meget at sige, når det kommer til cyklens pris. Sammen med motoren og gearet, er batterierne de mest bekostelige komponenter. Når du ved hvor langt du skal køre, er det meget lettere at finde en cykel. Nu kan du allerede indsnævre sortimentet, og har fået sorteret en masse modeller fra der ikke er så relevante. Det er som sagt altid godt at vælge et stort batteri, men hvis du ikke skal køre så langt, og gerne vil sparre lidt, kan du vælge nogle af de billigere modeller. Batteri størrelsen bør dog være bland de vigtigste ting, når du kigger elcykel. Man kan sagtens betale meget for udstyret og en kraftig motor, men hvis størrelsen ikke matcher dit behov, bliver det ikke så sjovt i længden.

Et andet godt råd, når du vurderer elcykel batteri størrelsen, er at sigte lidt over dit behov. Lad os sige at du har planer om at køre cykelture på op omkring 100 kilometer. Så kan det selvfølgelig være lokkende at vælge en model der har en rækkevidde på 100 kilometer. Du skal dog være opmærksom på at distancen - ligesom når man køber bil - er udregnet ud fra de bedste betingelser og på laveste assistanceniveau. Når du kommer ud og kører i virkeligheden, vil rækkevidden derfor være en smule lavere. Som nævnt tidligere er der mange faktorer der spiller ind i denne sammenhæng. Derfor er det en god idé at kigge på cykler med batterier der ligger en smule over det, du skal bruge. Hvis du skal køre 100 kilometer, anbefales det derfor at gå efter en cykel med f.eks. 150 kilometer så du er helt sikker på at være dækket.

Kan man cykle på en elcykel uden batteri?

Kan man cykler på elcykler uden batterier? Det er et klassisk spørgsmål, vi bliver stillet meget her hos Cykelexperten.dk. Man kan jo være uheldig at batteriet løber tør, og cyklen skal trædes helt på egen hånd. Mange frygter at turen så bliver umenneskeligt hård, og at man ikke kommer mange hundrede meter før det bliver for hårdt. Heldigvis er virkeligheden en helt anden. De fleste elcykler er i dag udstyret med såkaldte centermotorer, der er placeret i cyklens krank. Herfra hjælper de med at drive pedalerne rundt, med energi fra cyklens batterier. Én af de helt store fordele ved en centermotor er dog, at der ikke er noget modstand når den er slået fra. Det vil altså sige, at selvom cyklen løber tør for strøm, eller du bare vælger at slukke den, kan den sagtens køres alligevel. Læs mere her om kørsel på elcykel med flad batteri.

Vælg de rigtige elcykel batterier

Elcykel batterier kan være svære at finde rundt i. Med denne guide er du dog forhåbentlig kommet et godt skridt tættere på at tage det rette valg. Der er mange faktorer at tage stilling til. Ting som rækkevidde, levetid, placering og type kan have betydning for dit valg. Det vigtigste at tage stilling til, er dog hvor langt du har brug for at køre. Når du først har styr på din regelmæssige distance, er det meget lettere at vælge den helt rette model. Der er mange batteri typer at vælge fra, og udvalget kan være uoverskueligt for nogen. Hos Cykelexperten.dk gør vi vores bedste for at hjælpe dig med at vælge det helt rigtige elcykel batteri og den helt rigtige elcykel. En cykel med el er for mange en stor investering, og det er derfor rigtigt at vælge rigtigt. Derfor har vi altid masser af de bedste modeller stående i vores udstilling i Megastore i Vanløse. Her kan du både se og prøve de mange cykler, så du kan finde ud af hvilken der er den rigtige for dig.

På nogle modeller er batterierne fastsat fra start. På andre vil du dog have mulighed for at opgradere på batteriet, for at få en elcykel batteri størrelse der matcher dine behov. Priserne vil dog på mange af de største mærker ligge sig op ad hinanden. Cykler med samme størrelse batteri er nemlig mange prissat i samme niveau. Når du først har styr på batteriet på elcyklen, kan du afprøve en masse forskellige modeller. Elcykler kan fås i masser af forskellige udgaver og typer. Der findes både klassiske damecykler, citybikes, mountainbikes og mange andre. Det er vores erfaring, at det altid er en god idé at tage en tur på cyklen. Du kan naturligvis ikke mærke hvilken størrelse batteri der sidder på. Men du kan helt sikkert mærke forskel i komfort, motor, siddestilling og andet. En elcykel skal bare passe godt, og sikre at du føler dig tilpas som bruger. Derfor er det vigtigt at finde den helt rigtige model. Hos Cykelexperten.dk får du altid den bedste hjælp til at finde den rigtige cykel og de rigtige batterier. Vi har stor erfaring med salg af elcykler, og har over mange år udvalgt et sortiment der sikrer brugeren den bedst mulige kvalitet og oplevelse.

Andre relevante artikler