6 års garanti på cykler
Cykler lige til døren
4.7 stjerner på TrustPilot

Sådan vælger du den rigtige cykelsadel


Stor guide til cykelsadler

Guide til cykelsadel

Cykelsadlen er ét af kun tre kontaktpunkter mellem bruger og cykel. Sadlen har enorm betydning for din komfort på cyklen, uanset om du kører klassisk cykel, racercykel, mountainbike eller noget helt fjerde. Den rette cykelsadel giver dig støtte, og sikrer at du kan træde godt til når du sidder på din cykel. For mange er sadlen sikkert bare 'det man sidder på, når man cykler' men hvis man cykler regelmæssigt er den faktisk meget mere vigtig end som så. Sadler kan fås i et væld af former, størrelser, materialer og modeller, og er hver især designet til mange forskellige formål. For mange kan det derfor være svært at at vælge den cykelsadel der matcher ens behov. I denne guide giver vi dig et hurtigt overblik over hvordan du skelner mellem de forskellige sadeltyper, hvordan du vælger den rigtige, og hvordan du indstiller den til dine behov.

Hvilken cykelsadel skal jeg vælge?

De fleste cykler er udstyret med en sadel, der matcher cykeltypen fra start. Eksempelvis er sadlen på en racercykel smal og hård, så man kan sidde foroverbøjet og samtidig holder vægten lav, mens sadlen på en klassisk damecykel ofte er bred og med god affjedring, så komforten er helt i top. I princippet kan du sagtens montere en klassisk dame sadel på en racercykel, og omvendt en racersadel på en klassisk cykel. Sadlens udformning bidrager bare ikke til den rette oplevelse på denne cykel. Næsten alle sadler kan monteres på alle cykler, da monteringen er den samme på tværs af mærker, modeller og varianter. Derfor er der frit slag, når du vælger cykel, og du kan være helt sikker på at kunne montere den sadel du sætter fingrene i.

Når du skal vælge en cykelsadel, bør du som en start tage udgangspunkt i den cykel du kører på.

Cykelsadler til racercykler

På racercykler er sadlerne smalle, hårde og med lav vægt. Det er den udformning der giver brugeren det bedste tråd og den bedste komfort, når man tager positionen på cyklen i betragtning. På racercyklen spiller vægten en stor rolle, og mange sadler vil derfor være i lette materialer og med meget tynde overflade. Målet om den lave vægt, gør at der ikke bruges meget materiale, når sadlen skal designes. Derfor er den ofte hård, og smal i formen. Selvom sadlen ikke ser komfortabel ud, føler de fleste sig dog til rette på deres racercykel. Du vil have et stort udvalg af sadler at vælge fra, og i nogle tilfælde kan de samme modeller fås i flere forskellige udgaver og bredder, der matcher brugerens krop. I nogle tilfælde vil du have mulighed for at måle dine siddeknogler, og derfra finde den sadelbredde der passer til dig. Bredden på sadlen har nemlig meget at sige, når det gælder komforten på sportscykler.

Du kan desuden finde cykelsadler til racercykler i masser af atypiske designs. Eksempelvis med en kløft i midten, eller i særligt brede modeller. Vi anbefaler i denne sammenhæng at du tager stilling til den sadel du kører med i forvejen. Herfra vil man ofte have en idé om, hvor man mangler støtte, eller hvor man godt kunne undvære materiale. Derfra får du indsnævret udvalget, og det bliver forhåbentlig lidt lettere at vælge den rigtige sadel. Hvis du kører racercykel er det desuden en god idé at skelne mellem cykelsadler til mænd, og cykelsadler til kvinder. Der kan nemlig være ret stor forskel på de to typer, og sadlerne vil ofte være optimeret til enten mænd eller kvinders geometri. Der er intet galt i at køre med en cykelsadel fra det andet køn - det er der i virkeligheden mange der gør. Det er dog værd at overveje, når du skal vælge den rigtige cykelsadel.

Cykelsadler til mountainbikes

Sadler til mountainbikes har mange af de samme features som dem til racercykler. Sadlerne skal gerne være lette og stive, så man kan træde effektivt og cyklen holdes let. På MTB er underlaget dog markant mere ujævnt og rystelserne gennem cyklen er voldsommere. Derfor er sadlerne også bedre affjedret end dem til landevejen, og kommer ofte med en form for polstring på overfladen. I den sammenhæng går man lidt på kompromis med vægten, men komforten vægtes højere. Når man kører mountainbike i længere tid ad gangen kan det godt blive hård for kroppen, hvorfor det er vigtigt at have den helt rigtige sadel. Sadlen er derfor ofte en smule bredere end dem til racer, samtidig med at udformningen er lavet til bedre at håndtere det ustabile underlag. På sadler til mountainbike og racercykler er det desuden normalt at bruge rigtige cykelshorts med indvendig polstring, så de hårde sadler ikke giver ubehag.

Cykelsadler til klassiske cykler

Klassiske cykelsadler

På klassiske dame- og herrecykler er komforten vægtet højere end det meste andet. Derfor er sadlerne også meget anderledes, fra dem der sidder på racercykler og mountainbikes. Her er der sørget for en god bredde og masser af materiale der holder sadlen affjedret. Disse sadler vil normalt kaldes for 'komfort', da det er netop komforten der er i højsædet. Sadlerne er derfor ofte med fyld af skum eller gel, der har til formål at give dig den bedst mulige støtte. Gel er ofte materialet i topmodellerne, da det holder længere og er bedre kølet end skum. Både gel og skum former sig efter brugeren og giver den bedst mulige støtte. Skum er ofte den billigere løsning, og fungerer glimrende for langt de fleste. På helt lang sigt holder det dog ikke lige så godt som sadler med gel. Sadlerne er i de fleste tilfælde formet til brugerens oprejstsiddende position, og benyttes derfor sjældent på de mere sporty cykler og citybikes.

Komfort sadler til klassiske cykler koster sjældent de helt store summer, og kan fås i versioner der matcher ethvert behov. Her er både helt brede og bløde sadler, til dem der søger maksimal komfort. Samt lidt smallere sadler, til dem der måske ikke har planer om at sidde helt oprejst og gerne vil have en lidt mere sporty model. Sadler til klassiske cykler er de mest behagelige, og har til formål at give dig den bedst mulige komfort på cyklen. Evnen til at træde hårdt i pedalerne er en smule ringere end på de sporty modeller, men det er ikke dét der er i fokus på denne type cykel. Hvis de bløde sadler ikke er bløde nok, vil du faktisk også have mulighed for at tilkøbe et geleovertræk, for at give ekstra affjedring. Overtrækket kan tages af og på, på et øjeblik, og tillader dig at ændre din sadel fra den ene til den anden tur på cyklen.

Cykelsadler til citybikes

Citybikes er en bred beskrivelse for de fleste hverdagscykler med mere sporty design. Til denne type cykler kan du vælge mellem stort set alle typer cykelsadler. Hvor nogle citybikes er meget komfort-fokuserede og monteres med bred sadel, er nogle klart mere sporty og kan faktisk monteres med tynde, hårde racersadler. Udvalget her er næsten uden begrænsning og du kan helt sikkert finde noget der matcher både dig og din cykel. Hvis du f.eks. føler ubehag med din nuværende sadel fordi den er for hård, kan du overveje en blødere og bredere sadel, for at give mere affjedring og komfort. Og hvis du omvendt føler at din sadel er for sløv, i forhold til hvordan du gerne vil køre på din cykel, kan du opgradere til en lettere og stivere sadel, der gør dit tråd mere effektivt og mindsker vægten på din cykel.

Tag udgangspunkt i din egen sadel

En problemstilling når man skal vælge cykelsadel, er at du sjældent har mulighed for at prøve sadlen inden køb. Du kan måle dig til den rette bredde, og du har sikkert også en idé om hvad du ønsker af en ny sadel, men du kan ikke simulere den fulde oplevelse af at køre med en bestemt sadel regelmæssigt. Det bedste du kan gøre, er derfor at tage udgangspunkt i din egen sadel. Her har du sikkert en idé om hvad du mangler. Mere støtte, mere blødhed, en smallere geometri, eller en lavere vægt. Når du skal vælge en ny sadel, kan du få meget ud af din hidtidige oplevelse, så det bliver lettere at finde den helt rigtige. Tag derfor evt. en hurtig tur på din cykel og mærk efter, hvad det egentlig er du søger i en ny sadel. Dette gør det også lettere for sælgeren at rådgive dig til det helt rigtige produkt. Det er ofte meget specifikke elementer der mangler på en cykelsadel eller er godt ved en cykelsadel, og det er derfor ofte ret nemt at finde en løsning til dette. Mærk godt efter, og vær opmærksom på netop disse detaljer når du går på udkig efter din nye cykelsadel.

Udmåling af cykelsadel derhjemme

Siddeknogler

Hos Cykelexperten.dk kan vi bruge vores sadelmåler til at finde den rette størrelse cykelsadel til dig. Du kan dog også selv klare det hjemmefra, så det blandt andet bliver lidt lettere at søge på hjemmesiden for den rette bredde sadel.

  1. Tag et stykke bølgepap og placér det på et plant underlag.
  2. Sæt dig på bølgepappet og vrik med bagdelen, så den bliver mast godt ned i pappet.
  3. Markér de steder hvor dine siddeknogler har afmærket i pappet.
  4. Mål afstanden mellem de to afmærkninger (mål i midten af hvert mærke).

Afstanden mellem de to punkter giver dig første indikation af, hvilken cykelsadel og bredde du skal sigte efter. Hvis dit mål eksempelvis er 130mm (en ret almindelig størrelse) kan du til racercykel og mountainbike lægge ca. 10 mm til. Det betyder altså at du med et mål på 130mm bør sigte efter cykelsadler der måler omkring 140mm i bredden. Sadlerne vil sjældent matche helt præcist med det udregnede mål, men det giver en rigtig god indikator for, hvilke størrelse du bør sigte efter. Hvis der i stedet er tale om en sadel til citybike eller en anden mere almindelig cykel, skal du i stedet for 10mm lægge mellem 20 og 30mm til.

Denne teknik til udmåling af cykelsadel er en stor hjælp hvis du er helt på bar bund, og gerne vil handle via hjemmesiden. På fleste produkter i kategorien for cykelsadler, er der angivet en præcis bredde.

Indstil din cykelsadel

Når du først har fundet den rigtige cykelsadel, handler det om at få den justeret til din krop og dine behov. Ét af de vigtigste elementer er at finde den rette sadelhøjde. Mange kører faktisk med sadlen for lav, og i enkelte tilfælde for højt. Der er som sådan ikke noget galt i at have sadelhøjden indstillet lidt forkert, men dit tråd og din komfort forbedres med den rette højde. Den hurtige løsning er at sigte efter hoften, når du sætter sadelhøjden - så rammer man sjældent helt ved siden af.

Hvis du vil gå mere præcist til værks, skal du sætte dig på din cykel og køre den ene pedal helt i bund. Når du sidder på sadlen, har foden på pedalen og kører denne helt i bund, skal dit ben være næsten helt strakt. Denne position giver det bedste tråd, og sikrer at du kan holde ud at køre på cyklen i lang tid ad gangen. Du kan prøve at sætte din hæl på pedalen, mens den er i bund. Hvis dit ben nu er helt strakt, har du ramt rigtigt. Når du flytter foden til den rigtige position, vil dit ben nemlig bøje let.

For mange er det en overraskelse hvordan det føles, når sadelhøjden er korrekt. Nogle tror at man fra sadlen altid skal have flad fod på jorden og fuldt fodfæste, men det er faktisk ikke tilfældet. I virkeligheden vil du på mange cykler nærmest ikke have mulighed for at nå jorden fra sadlen med hele foden. Her er det meningen at man hopper af sadlen ved stop.

Find den rette vinkel på din cykelsadel

Udover sadelhøjden, kan du også justere vinklen på din cykelsadel. Du har sjældent brug for at justere meget på denne, men betydningen for din komfort kan faktisk være stor. Normalt skal sadlen være i vandret position. Det er dét den er designet til, og hér man får den fulde oplevelse af sadlens funktioner. Når du monterer en ny sadel, bør du derfor sigte efter en plan overflade, og forsøge at få sadlen til at flugte med den. Hvis du, når du kører på din cykel, føler at du langsomt rykker frem eller tilbage på sadlen, kan du justere vinklen for at imødekomme dette. Sadlen kan justeres til meget skæve vinkler både for og bag, så du vil altid kunne finde en indstilling der passer til dig. Prøv dig frem lige så stille, og tag eventuelt noget værktøj med til de første ture med den nye cykelsadel, så du kan justere undervejs. Det er ofte de små justeringer der kan gøre en stor forskel, så det hjælper at kunne rette bare en lille smule til undervejs på turen.

Find din cykelsadel hos Cykelexperten.dk

Hos Cykelexperten.dk har vi masser af cykelsadler til alle typer cykler. Du kan finde både cykelsadler til mænd og cykelsadler til kvinder, samt et kæmpe udvalg af sadler til både racercykler, mountainbikes, citybikes og klassiske cykler. Sadlerne er både tilgængelige her via vores webshop, og i vores fysiske butik Megastore i Vanløse. Her fører vi cykelsadler fra store og populære mærker som Specialized, Fizik, Selle Royal, BBB, Selle Italia og mange andre. Udvalget er fyldt med sadler til ethvert behov, og i prislejer der matcher alle typer cykler og cyklister.

Hvis du har brug for hjælp til at finde den rigtige cykelsadel, er du altid velkommen til at kontakte os på telefon eller mail, hvor vi sidder klar til at guide dig godt på vej. Du er desuden mere end velkommen til at besøge os i Megastore i Vanløse, hvor vores dygtige ekspedienter kan give dig den bedste rådgivning til at finde en sadel til dig og din cykel. I vores Megastore har vi desuden mulighed for at måle dig op til den rette bredde sadel. Vores sadelmåler er udviklet af Specialized og bruges til at finde den rette bredde af cykelsadel til racercykler, mountainbikes eller de mere sporty citybikes. Vi giver vores vores vurdering i forhold til hvilken cykelsadel der vil være den helt rigtige til dig.

Andre relevante artikler