6 års garanti på cykler
Cykler lige til døren
4.7 stjerner på TrustPilot

Vælg den rigtige cykelpumpe


Guide til de forskellige cykelpumper, der findes på markedet.

Guide til cykelpumper

Cykelpumpen er en vigtig del af vedligeholdelsen af en cykel. Uden det rigtige dæktryk mister cyklen sine vigtigste køreegenskaber. Levetiden på komponenterne forkortes og sikkerheden forringes, hvis cyklen ikke er pumpet til det rigtige tryk. En god pumpe kan desuden være nødvendig hvis du træner cykling eller bruger cyklen på længere pendlerture. Her kan man være uheldig at punkterer, og uden en pumpe kommer du ikke langt, selvom slangen er skiftet eller lappet. En cykelpumpe er altså et vigtigt redskab hvis man ejer en cykel, og de forskellige typer af cykelpumper kan være en fordel i forskellige situationer. I denne guide giver vi en gennemgang de forskellige cykelpumper, hvilke der er de bedste til de forskellige behov og hvordan de forskellige modeller virker.

  • Fodpumpe - God til hjemmet, pumper hurtigst, hårdest og mest præcist
  • Håndpumpe - Fylder mindre og kan medbringes på tur
  • CO2 pumpe - Kan tages med på cyklen. Pumper hurtig og hårdt
  • Vælg en pumpe der matcher cyklens ventil

Forskelliger typer af cykelpumper

Der findes som udgangspunkt tre forskellige typer cykelpumper. Fodpumper, minipumper og Co2 pumper. De tre modeller har hver deres formål, fordel og ulemper. I afsnittet herunder gennemgår vi de tre typer, og forklarer hvilke der matcher hvilke behov. Nogle er f.eks. bedre til hjemmet, mens andre er bedre egnet til at medbringe på tur, hvis uheldet skulle være ude. Læs meget mere herunder.

Fodpumper til cykler

Fodpumper er den klassiske cykelpumpe man har stående i garagen eller i hjemmet. Selvom navnet godt kunne antyde det, er fodpumpen ikke en pumpe der benyttes med foden. Det handler i højere grad om at pumpen er udstyret med en fod, der sikrer stabilitet mens den benyttes. En fodpumpe består af en fod, en cylinder til luft, et håndtag og en slange med pumpehoved. Pumperne er oftest store, og kan derfor ikke medbringes på cyklen. Til gengæld kan de pumpe hurtigere, hårdere og mere præcist end nogle af de andre muligheder. Det er fodpumpen der benyttes hjemmefra, når cyklens dæktryk skal holdes ved lige. De fleste modeller kan pumpe op til 10 eller 12 bar, som er mere end rigeligt for selv de allermest krævende cykeltyper. Pumpningen er hurtigt klaret, da den store cylinder tillader at påfylde masser af luft pr. pump.

De fleste fodpumper til cyklen er udstyret med et såkaldt manometer. Med et manometer kan du holde styr på dæktrykket mens du pumper. Så er du sikker på at ramme det rette tryk, og dermed sikre de bedste betingelser for både dig og din cykel. Manometeret måler oftest i Bar og PSI så du kan måle for begge enheder. For at finde det korrekte dæktryk kan du læse på siden af dit dæk. Her står det altid angivet hvor hårdt et dæk bør pumpes for at sikre de bedste omstændigheder.

En fodpumpe kan fås i mange forskellige modeller, men de fleste er alsidige og kan bruges til stort set alle cykler. Enkelte modeller kan dog være specialiseret til mountainbikes og pumper derfor hurtigere men til mindre dæktryk. Disse er derfor sjældent egnede til f.eks. racercykler og citybikes. Fodpumpen er det bedste valg til hjemmet, hvor en bred vifte af cykler skal vedligeholdes og pumpes. Det er denne pumpe der hurtigst og bedst pumper luft i dine cykler, uanset om det er hverdagscykler, børnecykler, elcykler, racercykler eller mountainbikes der er tale om.

Håndpumper til cykler

Håndpumper, eller minipumper, er det klassiske valg hvis du skal medbringe en cykelpumpe på din cykeltur. Pumpen fylder ikke det store, og kan nemt medbringes i baglommen, tasken eller monteret på cyklen. Håndpumpen består primært af en cylinder og et håndtag, og benyttes på cykelturen, hvis du f.eks. er punkteret og skal have ny luft i, så du kan komme videre på din tur. De fleste håndpumper passer til racerventil udelukkende, men kan i nogle tilfælde fås med pumpehoved til flere forskellige ventiltyper. Pumpen er ikke den mest effektive, men pumper effektivt og hårdt, om end med lidt mere arbejde end fodpumpen. Den lille luftcylinder resulterer i at man skal pumpe mere, for at fylde dækket. De fleste bruger dog håndpumpen til at holde cyklen kørende, og ikke til at sikre det maksimale dæktryk.

Pumpetypen er sjældent udstyret med nanometer eller andre særlige features. De holdes simple men funktionelle, og hjælper dig med at holde din cykel kørende, selv efter uheld. De fleste modeller er i plastik, metal og gummi og vejer ikke det store. De er simpelt designet og nemme at medbringe på din cykeltur. Håndpumpen er det klassiske valg, hvis du vil medbringe en cykelpumpe på din cykeltur.

CO2 pumper til cykler

Co2 pumpen er blevet et populært valg til cykling, og erstatter i mange tilfælde den klassiske håndpumpe. En Co2 cykelpumpe bruger en patron med komprimeret Co2 til hurtigt og effektivt at fylde dit dæk efter en punktering. Patronen sættes på selve pumpen, der derefter monteres på ventilen og luften kan lukkes ind. Co2 pumpen er hamrende hurtigt og kan pumpe både din racer og din mountainbike til højt dæktryk på få sekunder. Løsningen er blevet populær netop fordi det går stærkt og cyklen bliver pumpet hårdt. Hverken patron eller pumpe fylder meget mere end en brøkdel af baglommen, og kan derfor nemt medbringes på tur. Den eneste ulempe ved Co2 pumpen er, at patronerne kun kan bruges én gang og til én opfyldning. Man skal derfor tilkøbe den rette mængde patroner for at holde sig kørende. Det er desuden vigtigt at vælge enten patroner med 16g eller 25g til henholdsvis racercykel og mountainbike.

Co2 pumper kan som udgangspunkt kun bruges til cykler med racerventil. Normalt får man også en holder med til patronen, da den godt kan blive kold, når den tømmes.

Elektriske cykelpumper / kompressor

Elektriske cykelpumper er en forholdsvis ny opfindelse. Pumpen fungerer som en mini kompressor og kan benyttes både ud og hjemme. Hos Cykelexperten.dk fører vi kun elektriske cykelpumper fra mærket Fumpa. Modellen findes i to størrelser, og kan fylde op til to dæk på én opfyldning. Du kan indstille det ønskede dæktryk på forhånd, så pumpen rammer det præcise niveau når du pumper.

Vælg en pumpe der passer til din ventil

For at kunne bruge en cykelpumpe, skal den passe til den eller de ventiler der sidder på dine cykler. Nogle pumper er således designet til kun at passe én ventiltype, mens andre kan bruges til flere forskellige typer. Mange fodpumper kan således fås med kompatibilitet til alle tre typer ventiler, mens nogle kun passer til racerventil. Man skelner mellem racerventiler (Presta), almindelige ventiler (Dunlop) og autoventiler (Schrader) og det er de tre typer, pumpen enten er kompatibel med eller ej. På vores webshop kan du se hvilke pumper der passer til hvilke ventiler, så du er sikker på at finde den helt rigtige.

Nogle af cykelpumperne er udstyret med et pumpehoved der passer alle tre typer fra start, mens nogle skal konverteres løbende for at passe til den ene eller den anden. De pumper der kun passer til én type ventil kan bruges som de er. De fleste fodpumper kommer desuden med låsemekanisme der sikrer, at de omslutter ventilen så effektivt som muligt og ikke ryger af, mens man pumper. Størstedelen af håndpumperne og Co2 pumperne passer desuden kun til racerventil - enkelte modeller kan dog bruges til mere.

Hvis du er i tvivl om hvilken ventil du har siddende på din cykel, eller hvilken pumpe der passer dertil, kan du altid kontakte os på telefon eller mail for at få svar. Besøg os også gerne i butikken, hvor vi altid har masser af cykelpumper udstillet.

Hvilken cykelpumpe er den bedste?

Det er svært at svare på hvilken cykelpumpe der er den bedste. Så længe pumpen kan pumpe og den holder længe, har den opfyldt sit formål. Men som nævnt i tidligere afsnit er der forskellige pumper til forskellige formål, og derfor også cykelpumper der er bedre til nogle ting end andre. Hos Cykelexperten.dk har vi udvalgt et stærkt sortiment af cykelpumper fra store producenter som SKS, Specialized, Blackburn og BBB, så du er sikret høj kvalitet uanset hvilken pumpe du ender med. Herefter handler det primært om at finde den pumpe der matcher dit behov og dine cykler. Hvis du bare skal bruge en pumpe til hjemmet, til regelmæssig påfyldning af luft på din og familiens cykler, bør du sigte efter en håndpumpe. Hvis du skal have en pumpe med på cyklen skal du bruge en håndpumpe eller Co2 pumpe du let kan bære. Om du vælger den manuelle håndpumpe eller Co2 pumpen kommer primært an på, hvor hurtigt du ønsker det skal gå, at komme videre efter en punktering. Herefter handler det primært om at finde en pumpe der passer til cyklens ventil, så du rent faktisk kan bruge den. Det er derfor en fin idé at undersøge hvilke ventiler der er tale om, inden du begynder at kigge efter cykelpumper.

Mærkerne har cykelpumper til alle formål og i prislejer for enhver smag. Her er både fodpumper, håndpumper og Co2 pumper, så du kan finde modeller både til hjemmet og til cykelturen. Med stærke modeller fra nogle af de største brands er du garanteret høj kvalitet og smarte designs, der opfylder alle dine krav. Har du spørgsmål til udvalget er du altid velkommen til at kontakte os, og i vores Megastore i Vanløse kan du få et kig på udvalget, samt en snak med vores dygtige personale. Her står vi klar til at hjælpe, alle ugens dage.