Fælgbremser, skivebremser eller rullebremser?
Stor guide til de forskellige cykel bremsetyper
På moderne cykler er der ofte mange bremsetyper at vælge fra. På nogle cykeltyper er én type næsten standard, mens andre kan fås med masser af forskellige bremsetyper til. På sportscyklerne vinder skivebremserne mere og mere frem, og næsten standard på mountainbikes, racercykler og gravel bikes. På hverdagscykler er det mere almindeligt med rullebremser eller de klassiske fælgbremser, men mange modeller kan ligeledes fås med skiver. Hvilke bremsetyper matcher hvilke behov? Og hvilke modeller bør du sigte efter til hverdag, til motion og til konkurrence? I denne guide giver vi dig en introduktion til de forskellige bremsetyper, så du kan komme et skridt tættere på at vælge den helt rigtige. Man skifter sjældent bremsetype på en cykel, men du kan forhåbentlig få en idé om, hvilke cykler du i så fald bør sigte efter.
Cykler med fælgbremser

Fælgbremsen er den klassiske bremsetype der i efterhånden mange år har været standard på mange cykler. Bremserne fungerer ved at en kaliber placeret umiddelbart over forhjulet og baghjulet skubber to klodser ind på fælgen, som så bremser hjulet og cyklen.
Fælgbremsen er nok den mest velkendte bremse der findes. Den er pålidelig, bremser effektivt og er let at reparere og skifte reservedele på.
Fælgbremsen er derfor også stadig standard på mange racercykler, for deres lave vægt og gode bremseegenskaber. Samt på enkelte citybikes med fodbremse, hvor fælgbremsen fungerer som forbremsen der styret fra styret.
Ulempen ved fælgbremsen er, at det er den af de moderne bremsetyper der kræver mest vedligehold. Bremsen skal i sig selv ikke plejes meget, men klodserne kan hurtigt blive slidt, f.eks. i regnvejr eller i skoven, da kloserne er bløde og sidder meget åbent på cyklen. Fælgbremser er desuden også mindre effektive under våde forhold. Heldigvis er det nemt at skifte klodser, og et nyt sæt koster sjældent over 100 kr. Fælgbremsen kaldes også en v-bremse for dens v-formede design. V-bremser og fælgbremser har i mange år været fast inventar på de fleste modeller, men er i dag mindre og mindre udbredt som skive- og rullebremser bliver mere populære.
Fordele
- Bremser effektivt i tørvejr
- Lette at reparere og udskifte
- Nemme at justere
Ulemper
- Bremser ikke nær så godt i regnvejr
- Bremseklodser bliver hurtigere slidt
- Kan bære skrøbelige ift. stød og slag
Cykler med rullebremser

Rullebremser er den nye standard på citybikes og hverdagscykler, særligt dem med indvendige gear. Bremserne er særligt populære for deres minimale vedligehold og store soliditet. Bremsetypen kombineres ofte med indvendige gear og punkterhæmmende dæk, så den samlede cykel bliver så vedligeholdelsesfri som overhovedet muligt. En stor fordel ved rullebremser er desuden at de bremser lige godt om det er godt eller dårligt vejr, da hele mekanikken er lukket inde i en dækkende skal af metal.
Rullebremser fungerer ved at hærdede metalruller presses op mod bremsens tromle - derfor kaldes bremserne også i enkelte tilfælde tromlebremser. Denne kontakt skaber en vis friktion, og der skabes derfor en god mængde friktionsvarme. Derfor vil de fleste modeller være udstyret med køleskiver eller kanaler, der hjælper med at guide luften ind i bremsen og køle den af.
Rullebremser er næsten standard på citybikes med indvendige gear. Hvor fodbremse/fælgbremse kombinationen før var normal, er man i dag skiftet til rullebremserne for deres stabilitet, lave vedligehold og gode bremseegenskaber. Den helt store fordel ved rullebremserne er som sagt at de næsten er vedligeholdelsesfri. Bremserne skal smøres ca. hvert andet år, men derudover bør de ikke kræve nogen opmærksomhed. Rullebremser er ikke altid lige lette at reparere på, men forhåbentlig vil du aldrig have brug for at gøre dette. Bremserne er hamrende driftssikre, men er, sammenlignet med fælgbremser og skivebremser, de mindst effektive bremser. Derfor monteres rullebremser sjældent på sportscykler, og i særdeleshed mountainbikes, hvor man virkelig skal kunne bremse hårdt.
Fordele
- Minimal vedligehold
- Ekstremt driftsikker
- Virker lige godt i al slags vejr
Ulemper
- Bremser ikke nær så hårdt som alternativerne
- Sværere at reparere på
Cykler med skivebremser

Skivebremsen er efterhånden nok den mest udbredte bremsetype til cykler. Hydrauliske skivebremser til cykel er idag fast inventar på mountainbikes, gravel bikes, crosscykler, citybikes med udvendige gear og en stor andel af markedets racercykler. Skivebremserne er kendt for deres uovertrufne bremseegenskaber og gode funktionalitet. Hydraulikken sikrer desuden lavere vedligehold og mere effektive bremser.
Skivebremser fungerer ligesom på biler og motorcykler, ved at at en skive placeret i cyklens for- og baghjul stoppes af den kaliber og de bremseklodser der sidder monteret umiddelbart omkring den. Med et tryk på håndtagene på styret, klemmes bremseklodserne ind på skiven og stopper cyklen effektivt og hurtigt.
Man skelner normalt mellem mekaniske skivebremser og hydrauliske skivebremser til cykel. De mekaniske bremser aktiveres med et kabel - derfor den mekaniske beskrivelse. Disse bremser er glimrende, men er langt fra lige så effektive som de hydrauliske modeller. Hydrauliske skivebremser kører ikke med kabler, men aktiveres i stedet via hydraulisk olie i bremsekablerne. Dette system sikrer at man bremse markant hårdere med en markant mindre indsats end på de mekaniske bremser. Selv på de billigste modeller vil du nærmest kunne blokere hjulet fuldstændigt med bare én finger, hvor du med en mekanisk bremse vil skulle presse en del hårdere på bremsegrebet.
Hydrauliske skivebremser kræver ikke det store vedligehold. Klodserne holder længe, også selvom du kører i dårligt vejr. Det eneste du skal bekymre dig om, er at holde bremseskiverne rene og skifte klodser, når det er behøvet. Skiverne skal holdes rene, for at fungere optimalt. Skiverne holder på mange måder sig selv rene når de benyttes, men du skal f.eks. undgå at ramme dem med olie, når du smører din kæde. Med olie på skiverne, vil dine skivebremser hyle og miste en del af sin bremsefunktion.
Skivebremser fungerer næsten lige godt om det er vådt eller tørt, og de kan derfor benyttes på mange forskellige cykeltyper. Racercyklen er nærmest den sidste cykeltype der blev introduceret til skivebremsen, men idag laves størstedelen af modellerne med systemet. Om få år regner man med, at stort set alle racercykler bliver lavet med skivebremser.
Fordele
- De bedste bremseegenskaber
- Virker lige godt i vådt og tørt vejr
- Nemme at skifte bremseklodser på
Ulemper
- Hydrauliske skivebremser er svære at reparere på egen hånd
- Kan larme, hvis de bliver beskidte
Hvilke cykelbremser skal jeg vælge?
Om du skal vælge fælgbremse, skivebremse eller rullebremser kommer helt an på dit behov og din kørsel. Som nævnt har man sjældent mulighed for at skifte fra én bremsetype til en anden på samme cykel, så valget vil ofte lede videre til valget af cykel. Hvor nogle modeller er lavet til montering af fælgbremse, er andre lavet til montering af skivebremser osv.
Hvis du bruger cyklen til hverdag har du ofte mulighed for at vælge mellem alle tre typer bremser. Citybikes og hverdagscykler kan således fås med meget varierende setups. Mange af danske modeller med indvendige gear kommer med rullebremser, så du er sikret lav vedligeholdelse. På cyklerne med udvendige gear vil der næsten altid sidde skivebremser, og på de helt klassiske modeller med fodbremser vil forbremsen være en fælgbremse. Her er valget måske mindre vigtigt end på så mange andre cykeltyper, da det ikke altid handler om at kunne køre og stoppe så hurtigt som muligt. På din hverdagscykel bør bremserne med andre ord ikke være første prioritet. Vælg i stedet en cykel der matcher dine behov og tag de bremser med, der følger med. Bremserne vil ofte være tilpasset den cykel de er monteret på, så det samlede koncept fungerer som helhed. Eksempelvis med vedligeholdelsesfri rullebremser på en cykel der i forvejen ikke kræver meget vedligehold med indvendige gear og punkterhæmmende dæk.
På racercyklen vil du have valget mellem fælgbremser og skivebremser, hvoraf særligt skivebremserne bliver mere og mere populære. Hvis du udelukkende bruger cyklen til motion, og holder dig til de danske landeveje, vil det være tæt på underordnet om du kører med den ene eller den anden bremsetype. Hvis du omvendt bruger din racer til transport i al slags vejr, eller f.eks. har planer om at tage den med på cykeltur til udlandet, vil det være en god idé med skivebremser. Særligt i dårligt vejr er der en markant forskel i bremseegenskaberne, og på de lange nedkørsler i udlandet er de næsten et must. Skivebremserne vil normalt være forbundet med en lidt højere pris, men har en række fordele der kan komme dig til gode i visse situationer.
På mountainbike, gravelbikes og cross cykler er de hydrauliske skivebremser standard, og du vil næsten ikke have mulighed for at vælge andet. På de helt billige modeller kan bremserne være mekaniske, og det kan som sådan også være fint nok, hvis cyklen f.eks. bare bruges til transport eller rolige motionsture. På stort set alle cyklerne vil der dog sidde hydrauliske skivebremser, der sikrer dig de bedst mulige bremseegenskaber i alle slags forhold.
Cykelbremser hos Cykelexperten.dk
Cykelbremser kommer altid med den cykel du køber, men i nogle tilfælde kan det være rart med en udskiftning. Bremser bliver slidte og skal udskiftes, men det kan også være du bare har lyst til at opgradere din bremser på f.eks. din mountainbike eller din racercykel. Hos Cykelexperten.dk har vi et stærkt udvalg af cykelbremser til de fleste cykler og behov. Du kan se det meste af udvalget her på hjemmesiden, men du er også velkommen til at kontakte os på telefon eller mail, eller besøge os i Megastore i Vanløse, hvor vores dygtige personale står klar til at hjælpe dig godt på vej. Vi har åbent alle ugens dage, og på vores værksted hjælper vi gerne med at installere de nye bremser til din cykel.
I sortimentet finder du både hele cykelbremser, og både fælgbremser, skivebremser og rullebremser. Derudover kan du også købe specifikke bremsedele, alt efter hvad du har brug for. Her finder du eksempel bremse kaliber, bremseklodser og kabler til dine bremser løst, så du kan udskifte de enkelte dele på dine bremser. Normalt bliver f.eks. bremseklodserne slidt før de fleste andre komponenter, da de udsættes for hård brug. Her finder du derfor bremseklodser til stort set alle bremser, uanset om du kører med skive eller fælgbremser.
Kontakt os endelig hvis du har spørgsmål, eller besøg os i vores Megastore, hvor vi har åbent alle ugens dage.