6 års garanti på cykler
Cykler lige til døren
4.7 stjerner på TrustPilot

Shimano geargrupper - sådan er rækkefølgen


Stor guide til Shimanos geargrupper til racercykler, mountainbikes og gravel bikes

Sådan er rækkefølgen på Shimanos geargrupper

De fleste racercykler er udstyret med gear fra japanske Shimano. Shimano geargrupper er kendetegnet af høj kvalitet, og der er masser af forskellige modeller at vælge mellem. Mange racercykler vil fra starten være udstyret med et specifikt sæt gear. Disse har meget at sige i forhold til cyklens pris. Der kan nemlig være stor forskel i kvaliteten på de forskellige grupper, så nogle af de billigere måske passer bedre til hverdagscykler. Omvendt er de dyrere normalt tilegnet top racercykler.

Shimano geargrupper er grupperet i et overskueligt hierarki, så det er lettere som bruger at skelne mellem de forskellige modeller og niveauer. I denne guide gennemgår vi de forskellige niveauer af grupper, så du kan få et bedre overblik og finde ud af, hvilken der er den rette til dit behov. Det er muligt at købe geargrupper løst, men det vil mest af alt være relevant når du skal vælge cykel. Så du er sikker på at vælge en model, hvor udstyret matcher dine behov. En geargruppe består af et stort sæt komponenter, men tæller almindeligvis bagskifter, forskifter, kranksæt, kæde, kassette, skiftegreb og bremser.

Shimano geargrupper fås både til racercyklermountainbikes og gravel bikes. De forskellige typer har forskellige navne og rangering, så der i sidste ende er mange grupper at vælge fra. Læs med herunder, hvor du får det samlede overblik over Shimano geargrupper.

Shimano geargrupper - logo

Få overblikket over de forskellige gruppers rangering og kvalitet nedenfor.


Shimano geargrupper til racercykler

Shimano gear til racercykel

De fleste racercykler i vores sortiment er udstyret med gear fra Shimano. Udover cyklen stel, som normalt enten er i carbon eller aluminium, er der primært geargruppen der er med til at fastsætte cyklens pris. De primære forskelle ligger i geargruppens vægt, evnen til at skifte gear hurtigt og præcist, og de materialer og teknikker der er benyttet i gruppen. Det lyder måske som småting, men alle faktorerne har faktisk enormt meget at sige for geargruppen og for den samlede oplevelse på cyklen. Selv som begynder vil du kunne mærke markant forskel på de forskellige niveauer af geargrupper.

Overblik - Shimano geargrupper til racercykler:

Fra billigst til dyrest


Shimano Claris

Shimano Claris

Shimano Claris er den første geargruppe til racercykel. Gruppen er desuden også populær på citybikes, da den er robust, simpel og fungerer glimrende. På racercykler er den ikke helt så udbredt, men sidder oftest på de billigste modeller. Shimano Claris er en 8 speed geargruppe, hvilket vil sige at kassetten er med 8 tandhjul/gear. Til hverdag, transport eller motion er gruppen helt fin, og vil give dig en god oplevelse under de fleste forhold. Hvis du kører regelmæssigt eller måske har planer om at konkurrere en smule på racercyklen, bør du gå et par niveauer op i kvalitet. På Shimano Claris ligger fokus ikke på lav vægt eller optimalt gearskifte, men i højere grad på at være robust og pålidelig, uanset hvilken cykel den sidder på.

Shimano Sora

Shimano Sora

Shimano Sora er et solidt skridt op fra Claris. Det kan stadig ikke karakteriseres som 'rigtig' racer geargruppe som du kan bruge til stævner og seriøs træning, men den ligger ikke helt så langt fra. Racercykler med Sora tager et skridt op i pris fra Claris. Vægten bliver lavere, skiftene mere præcise og så er Sora en 9speed gruppe. Sora sidder også på enkelte citybikes, og oftest dem i den hurtigere ende. Shimano Sora er til dig, der motionerer regelmæssigt, men ikke ønsker at bruge de helt store summer på en racercykel. Gruppen er glimrende til motionsbrug og transport.

Shimano Tiagra

Shimano Tiagra

Shimano Tiagra tager ligeledes et skridt op i kvalitet fra gruppen før. Her er der tale om en mere 'seriøs' geargruppe, som de fleste motionister vil få stor glæde af. Gearantallet er løftet, da Tiagra er en 10speed gruppe. Den kan derfor også snildt benyttes sydpå, hvor stigningerne er længere og hvor man har brug for flere og lettere gear. Tiagra er lettere og skifter hurtigere end både Claris og Sora, og kan betegnes som en rigtig racergruppe. Den benyttes meget sjældent på citybikes. Tiagra kan fås som disc-udgave, det vil sige til skivebremser - et mere og mere almindeligt fænomen i racercykel verdenen.

Shimano 105

Shimano 105

Shimano 105 er en fantastisk geargruppe der matcher stort set alle behov. Gruppen er den første vi beskriver som en rigtigt racer geargruppe, du for eksempel vil kunne benytte til konkurrence og mere seriøs motion. Gruppen er let og skifter gear både hurtigt og ekstremt præcist. Gruppen er udvidet til 11 speed, som i de fleste tilfælde vil være det maksimale antal på racercykler. Shimano 105 er forbeholdt racercykler og giver brugeren en super oplevelse, uanset om der cykles til konkurrence, træning eller transport. 105 er let og skifter ekstremt præcist og hurtigt. Materialerne er af høj kvalitet, så du ikke skal bekymre dig om justering og udskiftninger hele tiden. Shimano 105 kan også fås som geargruppe med hydrauliske skivebremser.

Shimano Ultegra

Shimano Ultegra

Shimano Ultegra er en top geargruppe. For de fleste seriøse cykelryttere er Ultegra et kendt navn, og vil være lig med høj kvalitet og fantastiske egenskaber. Gruppen er noget nær det bedste man kan købe for penge, og mange cykelryttere bruger udstyret i konkurrence og til træning på daglig basis. Gruppen er 11 speed og kan fås i ratioer der matcher al slags terræn. Det er altså underordnet om du kører i Danmark eller også bruger cyklen i udlandet. Shimano Ultegra fås både som disc-version og klassisk udgave med fælgbremser. Ultegra er kort fortalt en top-geargruppe der giver enhver bruger masser af funktionalitet og glæde. Gruppen er forbeholdt racercykler, og er oftest at finde på modellerne i mellemniveauer, der starter omkring 17-18 tusinde kroner, og betegnes af mange som noget nær det bedste man kan få.

Shimano 105 Di2

Shimano 105

Shimano 105 Di2 er lavet for at gøre elektronisk gearskifte lettere tilgængeligt, for mange flere ryttere.

Dem som kun har oplevet at køre med mekanisk gearskifte, får nu muligheden for tage skridtet op, og opleve fordelene ved elektronisk gearskifte, med den nye Shimano 105 Di2 geargruppe.

Med Shimano 105 Di2, får du en masse funktioner og teknologier, som nedstammer fra de allerede anerkendte geargrupper, Dura-Ace og Ultegra Di2.

Alle geargrupper har en fælles Di2-platform, som sikrer høj ergonomi. Med optimeret gearkombinationer af Shimano 105 geargruppen, samt forbedret et bremsesystem, er Shimano 105 Di2 en ny æra af ydeevne, for alle ryttere

Shimano Ultegra Di2

Shimano Ultegra Di2

Shimano Ultegra Di2 er en elektronisk udgave af den klassiske Ultegra. Elektroniske gear skifter, som navnet antyder, elektronisk, men fungerer ellers på samme måde som den klassiske geargruppe. Ultegra Di2 er det man kan karakterisere som en topmodel. Elektronisk gearskifte er hamrende præcist og skal meget sjældent justeres - den primære justering klarer geargruppen nemlig automatisk. Ultegra Di2 sidder kun på racercykler og benyttes hyppigt i konkurrence og motion. Gearskiftet styret også her fra de klassiske skiftegreb på styret, men benyttes via mindre knapper, i stedet for den mekaniske version hvor skiftegrebet trykkes manuelt. Ultegra Di2 er noget nær det letteste man kan få, når vi snakker geargrupper og sikrer samtidig brugeren en super oplevelse med præcise gearskift og super brugervenlighed. Elektronisk Ultegra skal oplades løbende, men kræver ellers ikke meget justering. Ultegra Di2 kan fås til både skivebremser og fælgbremser. Som motionist, og endda også seriøs cykelrytter, vil du have meget svært ved at mærke forskel på Ultegra Di2 og de få geargrupper der er rangeret højere.

Shimano Dura-Ace

Shimano Dura Ace

Shimano Dura-Ace er Shimanos topmodel, og er det bedst man kan få til racercykel. Geargruppen betegnes som det ypperste inden for komponenter, og har den laveste vægt, det bedste skift og de bedste materialer af alle grupper i Shimanos sortiment. Shimano Dura-Ace sidder kun på de allerbedste racercykler, og benyttes for eksempel af en lang række af de professionelle cykelhold. Dura-Ace er ikke helt billig, men du er til gengæld sikret de bedst mulige produkter og den bedst mulige oplevelse. Gruppen er grundet sin pris, ikke blandt de mest udbredte, men er også primært henvendt seriøse cykelryttere eller de motionister der kun vil have det bedste af det bedste.

Shimano Dura-Ace Di2

Shimano Dura Ace Di2

Ligesom Ultegra kan Shimano Dura-Ace fås i en Di2 elektronisk udgave. Opbygningen er den samme som på Ultegra Di2, men alle komponenter er her optimeret til det maksimale. Denne gruppe er ligesom den mekaniske udgave kun at finde på de absolutte topmodeller indenfor racercykler, og benyttes i stor stil af de professionelle cykelhold. Det elektroniske gear sikrer et endnu mere effektivt og pålideligt skift, og er samtidig med til at sænke vægten på den samlede gruppe. Begge udgaver af Shimano Dura-Ace kan fås til fælgbremser og skivebremser.

Shimano geargrupper til MTB

Shimano gear til mountainbike

Ligesom det er tilfældet med racercykler, er de fleste mountainbikes også udstyret med gear fra Shimano. Ligeledes er de forskellige grupper her opdelt i et hierarki der adskiller produkterne på vægt, materiale og evne til at skifte hurtigt og præcist. På mountainbike er det måske i virkeligheden vigtigere end på racercykel, at gearet er af den rette kvalitet. I skoven, på grusstier og på spor, bliver gearet virkelig sat på prøve, og småsten, mudder og vand slider på alle komponenterne. Derfor er det også vigtigt at vælge en Shimano geargruppe der matcher éns behov, så man slipper for at tænke på konstante justeringer og reparationer. Stort set alle geargrupper til mountainbike er med hydrauliske skivebremser. Kun de allerbilligste kan i enkelte tilfælde være med mekaniske skivebremser.

Overblik - Shimano geargrupper til mountainbikes:

Fra billigst til dyrest

Shimano Tourney

Shimano Tourney

Shimano Tourney er den billigste Shimano geargruppe der findes. Gruppen er primært forbeholdt børnecykler eller supermarkedscykler, da den egentlig ikke er lavet til at køre i skoven med. Gruppen fungerer glimrende til og fra skole, men ikke meget mere end dette. Hvis du har planer om at køre i skoven, uanset om der er tale om grusstier eller rigtige spor, anbefaler vi at du finder en geargruppe der er bedre egnet. Shimano Tourney kan fås i udgaver på henholdsvis 6, 7 og 8 speed og med enten to eller tre klinger foran.

Shimano Altus

Shimano Altus

Altus er næste skridt fra Shimano i deres sortiment af mtb geargrupper. Her er kvaliteten øget en del, og gruppen er ofte at finde på budget mountainbikes i de lavere prislejer. Gruppen mangler stadig en del, for at kunne benyttes regelmæssigt på sporet i skoven, men fungerer glimrende til landevej og lette grusstier. Altus er en god portion bedre end Tourney, og det vil man som bruger godt kunne mærke. Gruppen er lettere og en hel del mere præcis end det billigere alternativ. Altus laves i dag i en 9speed udgave med tre klinger foran. Gearet kan dog godt være en smule stramt at skifte, og der er stadig et godt stykke op til de 'rigtige' mountainbike geargrupper.

Shimano Acera

Shimano Acera

Acera tager ligesom Altus endnu et skridt op i kvalitet. Den mest markante forskel er, at gruppen kommer med flere komponenter i anti-korrosion materialer som f.eks. rustfrit stål. Dette er et kæmpe skridt op fra de billigere grupper, både når det kommer til kørsel i skoven, og i forhold til brug om vinteren. Til prisen er Acera en fin geargruppe, der giver brugeren mulighed for at køre på mere ujævnt underlag og under hårdere forhold. Sammenlignet med Altus er gearskiftet nogenlunde ens. Den primære forskel ligger altså i de bedre, og mere slidstærke materialer. Acera er med 9speed kassette, og kan fås med enten to eller tre klinger fortil.

Shimano Alivio

Shimano Alivio

Shimano Alivio er næste skridt fra Acera, og har mange af de samme kendetegn. Gruppen er ligeledes 9speed og kan fås med to eller tre klinger efter behov. Alivio er dog den første gruppe vi vil betegne som én, du kan bruge på et rigtigt MTB spor. Sporet sætter store krav til udstyret, og her er Alivio et godt skridt op fra de billigere alternativer. Materialerne er bedre, skiftet mere præcist og der er gjort en stor indsats for at gøre særligt kranken en hel del stivere. Dette kan mærkes i en bedre kraftoverførsel og dermed bedre kontrol over cyklen. Skiftet er ubesværet og materialerne gode. Derfor kan denne gruppe bruges til det meste, og vil være en rigtig fin start for motionister, der skal prøve kræfter med mountainbike for første gang.

Shimano Deore

Shimano Deore

Deore er måske den mest populære, og i hvert fald mest udbredte, MTB geargruppe fra Shimano. Gruppen kan fås i flere forskellige varianter og som både 10speed, 11speed og endda også som 12speed fra 2021. Deore blander gode materialer med et super gearskift til håndgribelige priser, og benyttes af både motionister og mere seriøse cykelryttere. Gruppen sidder monteret på et hav af mountainbikes og kan snildt benyttes på de mere hardcore spor, samt på grusstier og landevej. Deore giver brugeren et super miks af funktionalitet og lav pris, og kan fås i versioner der matcher stort set ethvert behov. Hvis du kører regelmæssigt, anbefaler vi Deore som minimum, hvis du vil slippe for hyppige justeringer, reparationer og udskiftninger, da kvaliteten er en hel del højere end alternativerne under. Deore kan fås med en enkelt klinge foran - en tendens der bliver mere og mere populære indenfor mountainbiking.

Shimano SLX

Shimano SLX

Shimano SLX geargruppen ligger placeret lige under de grupper, man vil betegne som high-end i Shimanos sortiment. Mange af kvaliteterne er således de samme som på de dyrere modeller, men med en smule højere vægt og lidt sløvere skift. For de fleste motionister vil SLX dog være en super geargruppe, der føles som en drøm at køre med. Her er materialerne gode og skiftet let og præcist. SLX er standard som 11speed og efterligner derfor i høj grad topmodellerne fra Shimano. SLX geargruppen kommer desuden med kun én klinge foran, og en enorm ratio på kassetten, så du ikke skal bekymre dig om skift mellem de store klinger, når du er i skoven. Holdbarheden er fantastisk og med regelmæssig vedligeholdelse vil du sjældent skulle bekymre dig om reparationer og udskiftninger. SLX er en super gruppe til sporkørsel i skoven i al slags terræn.

Shimano Deore XT

Shimano Deore XT

Deore XT er for mange cykelryttere lig med en vaske ægte topmodel. Her er der ikke sparet på noget, og kvaliteten er noget nær toppen af det, der for almindelige forbrugere er tilgængeligt. Deore XT fås i to forskellige udgaver. En elektronisk 11speed udgave kaldet M8050, og en mekanisk 12speed version kaldet M8100. Af de to, er det faktisk den mekaniske M8100 der af mange betegnes som den bedste, da den netop er blevet opgraderet til 12speed og desuden har en lavere samlet vægt. Deore XT, der mange gange bare kaldes XT, er en fantastisk geargruppe, der selv for de seriøse cykelryttere vil være mere end tilfredsstillende. Vægten er lav og kvaliteten er noget nær det bedste man kan købe for penge. I udgaver både med og uden strøm og med forskellige gearantal, vil der være noget for enhver smag og cykel.

Shimano XTR

Shimano XTR

Shimano XTR er topmodellen fra Shimano, når vi snakker geargrupper til mountainbike. Her er der ikke sparret på noget, og både vægt, gearskifte og materialer er hævet til det bedst mulige. Hvis vi skal sammenligne med geargrupperne til racercykler, er XTR tilsvarende Dura-Ace på landevejen. Ligesom med Deore XT fås XTR både i en elektronisk 11speed udgaver og en mekanisk 12speed udgave. Af disse to er det igen den mekaniske der af mange betegnes som den bedste, med lavere vægt og flere gear at vælge fra. XTR er forbeholdt de absolutte topmodeller på markedet for mountainbikes, og der er disse grupper der benyttes af profesionelle MTB ryttere over hele verden. XTR er ikke billigt, men hos Shimano er det også det bedste du overhovedet kan få.

Shimano geargrupper til gravel bikes

Shimano gear til gravel bikes

Gravel bikes er over de senere år blevet mere og mere populære. De kan bruges til lidt af det hele. Både til transport, til motion og til konkurrence og er derfor populære for en bred vifte af ryttere og motionister. Shimano har endda lanceret en specifik geargruppe til gravel kaldet GRX. GRX fås i tre forskellige udgaver, og dermed også fire forskellige kvalitetsniveauer. GRX adskiller sig fra de almindelige landevejsgrupper med et større udvalg af gearinger at vælge fra, samt mulighed for integration af f.eks. en dropper post. GRX kan desuden kombineres med de fleste andre geargrupper fra Shimano. Hydrauliske skivebremser er standard på GRX modellerne.

Overblik - Shimano geargrupper til gravel bikes:

Fra billigst til dyrest

Shimano GRX RX400

Shimano GRX RX400

Shimano GRX 400 er tilsvarende Tiagra på landevejen. Denne gruppe er en super startermodel til dem, der gerne vil køre gravel, men ikke nødvendigvis ønsker at bruge en formue på udstyr. Gruppen kan bruges til alt fra landevej til de mere hardcore grusstier, men er tungere og skifter ikke nær så effektivt som modellerne over. Gruppen er let at benytte og kan fås i en udgave med to klinger foran. Hvis du har planer om at køre ofte og længe, bør du overveje at vælge en gruppe bedre. RX400 er desuden til 10 speed kassetter.

Shimano GRX RX600

Shimano GRX RX600

Shimano GRX RX600 er næste skridt i hierarkiet og svarer til 105 gruppen fra landevejen. Her tager kvaliteten et nøk opad og vægten et nedad. Gruppen her er til de mere seriøse gravel ryttere, men kan benyttes til både motion og konkurrence. Her er vægten en hel del lavere end på RX400 og skiftet både mere præcist og hurtigt. Selvom du ikke før har prøvet kræfter med gravel eller racercykel, vil du godt kunne mærke forskel på denne og gruppen under. Shimano GRX RX600 finder du både på gravelbikes i aluminium og carbon. RX600 kan fås i udgaver både til 10- og 11 speed kassetter.

Shimano GRX RX800

Shimano GRX RX800

Shimano GRX RX800 er topmodellen i GRX serien. Den tilsvarende gruppe på landevejen er Ultegra, så kvaliteten er her helt i top. RX800 er med de letteste materialer og det bedste skifte på gravelbikes. Serien fås i udgaver med enten én eller to klinger foran, og kan desuden fås både som elektronisk og mekanisk. RX800 er den bedste gruppe du kan få, hvis du kører gravel. Det er denne gruppe der hyppigst bliver benyttet i de mere og mere populære gravel løb verden over. Her er kvaliteten så høj som den kan blive, og på markedet er der lige nu ikke nogen alternativer der nærmer sig denne gravel geargruppe.

Find den rigtige geargruppe

Der er mange geargrupper at vælge fra, men der er også stor forskel på de forskellige modellers funktioner og kvalitet - med denne guide har du forhåbentlig fået et bedre overblik over grupperne fra Shimano, så det bliver lettere at finde de produkter der matcher dine behov. Geargrupper kan godt købes løst, men i langt de fleste tilfælde vælges gruppen sammen med den cykel den er monteret på. Geargruppen har meget at sige i forhold til cyklens pris og evner, og det er derfor vigtigt at tage stilling til, hvilken der bedst opfylder dine behov. Geargruppen er med alle sine komponenter, én af de vigtigste faktorer når man vælger racercykel, mountainbike eller gravelbike, og det er derfor vigtigt at ramme rigtigt fra start.

Har du spørgsmål til udvalget af Shimano geargrupper og valg af cykel, er du altid velkommen til at kontakte os på telefon eller mail, eller besøge os i vores Megastore i Vanløse. Her kan du få hjælp til at finde lige netop den geargruppe der passer til dig.

Hvis du er nysgerring på at lære mere om SRAMs geargrupper, så har vi også lavet en udførlig guide, som du kan læse her.

Husk at du altid kan finde mere information på Shimanos officielle hjemmeside. Leder du efter geargrupper, kassetter, gearskiftere fra Shimano - så kan du se vores udvalg her nedenfor.

SHIMANO GEAR